Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

FRA utbildar gymnasieelever

ungdomar hoppar från badbrygga.jpg

Sverige drabbas av 10 000-tals cyberangrepp i månaden. För att lyfta försvarsfrågan och samtidigt intressera ungdomar för it-säkerhet arrangerade Försvarets Radioanstalt, FRA, en sommarutbildning på Lovön för 15 gymnasielever. 

– Det låter ofta som att vi på sikt ska bygga ett cyberförsvar, men problemet är att vi är attackerade här och nu. Vi har inte tid att bygga något som ska vara bra på sikt för vi har en situation redan idag som både är dålig och alarmerande, säger Cecilia Laurén, it-säkerhetsexpert på Försvarets Radioanstallt, FRA, under ett seminarium i Almedalen.

Högt mörkertal

Andra stater, och statsförsörjda aktörer, är intresserade av Sveriges försvarsförmåga och uppgifter om Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik. Dessutom sysslar samma aktörer även med klassiskt industrispionage och allt sker via datorer, berättar Cecilia Laurén.

Föra några år sedan gick FRA ut med en karta över Sverige med ungefär 10 000 röda prickar som illustrerade hur många cyberangrepp vi drabbades av under en månad, men i själva verket är det betydligt fler än så.

– Dels har angreppen ökat sedan 2015 när vi lade ut bilden, dels är sådana här kvantifieringar något missvisande. Det handlar om attacker som vi följer och registrerar och det är viktigt att komma ihåg att det finns ett stort mörkertal.

Sommarlovön

I takt med att saker och ting digitaliseras i allt högre utsträckning är Cecilia Lauréns bild att säkerheten halkar efter. Därför har FRA under sommaren velat väcka ett intresse kring cybersäkerhet för unga i gymnasieåldern med satsningen Sommarlovön, som anspelar på att FRA ligger på Lovön i Mälaren.

De utvalda ungdomarna kommer från en skola i Kista. En större grupp fick lösa uppgifter på datorer och skolan valde sedan ut 15 elever som fick sätta sig i skolbänken hos FRA.

– Vi vill förstås visa upp vad vi gör och intressera ungdomarna för det och de fick lära sig lite om hur ett angrepp kan se ut och hur man kan försvara sig men framförallt är det ett sätt för oss att belysa vilket kompetensbehov vi har på området.

Man kan fråga sig hur lämpligt det är att visa ungdomar hur attacker mot stater och företag går till, men Cecilia Laurén menar att även om det snabbt går att hitta på internet hur cyberhot och -försvar går till, blir det en större tyngd med en praktisk utbildning, där dessutom de moraliska aspekterna involveras.

– Vi lade stor vikt vid det. Vi vill lyfta intresset för cyberförsvar på ett ansvarsfullt sätt.

8 augusti 2019 Uppdaterad 14 augusti 2019 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Sveriges Flagga Sorg

Försvar mot cyberattacker

18 feb 2021 säkerhet

Krigföring utan vapen, sårbarheter i samhället och hur vi kan förbereda oss för att gå offline. Det var några av ämnena när MSB, Försvarsmakten och Microsoft diskuterade cybersäkerhet. 

Vatikanen Ai

AI skyddar Vatikanen

16 nov 2020 säkerhet

Vatikanstaten använder AI för att skydda sitt digitaliserade bibliotek med antika artefakter, vilket inkluderar världens äldsta kopia av Bibeln.

två yxor kastade på måltavla i trä.jpg

Hackarnas nya attack

21 apr 2020 säkerhet

Nu stärker cyberkriminella sitt grepp om offren för ransomware. Med hotet om att publicera stulen och känslig information, gör dubbel utpressning en svår situation ännu värre.

stridsvagn2.jpg

Premiär för försvar

10 jan 2020 säkerhet

Forskning inom postkvantkryptografi, maskininlärning för cyberoperationer och attacksimuleringar för försvarssystem. Det är några områden som doktoranderna på KTH:s och Försvarsmaktens forskningscentrum för cyberförsvar och informationssäkerhet kommer att ägna sig åt. 

attacker-960640.jpg

6 av 10 attackerade

8 okt 2019 säkerhet

Nära 60 procent av världens företag har drabbats av en cyberattack under de senaste tre åren, visar en ny undersökning från Bitdefender.

foto-forsvarsmakten.jpg

KTH utbildar cybersoldater

17 sep 2019 säkerhet

Varje dag sker hundratals cyberattacker mot svenska myndigheter. Attackerna är ett hot mot rikets säkerhet och det öppna, demokratiska samhället. Nu utbildar KTH framtidens cybersoldater i samarbete med Försvarsmakten.

lidingo.jpg
video

Attacken mot Lidingö

30 jul 2019 säkerhet

När Windows 10 drabbades av en aggressiv cyberattack gick Lidingö stad snabbt in i akutläge. Tillsammans lyckades kommunens krisledningsgrupp och it-avdelning lösa problemen och ta fram rutiner som förebygger liknande angrepp i framtiden.

skorna på en soldat.jpg

Sveriges framtida cyberförsvar

16 jul 2019 säkerhet

Nästa år startar Försvarsmaktens utbildning av 30 cybersoldater. Efter elva månaders grundläggande militär- och cyberutbildning ska Försvarsmakten se till att soldaterna får jobb som passar deras kompetens.

tre fia med knuff-pjäser på tre tärningar.jpg
video

Check Points tre trender

25 jun 2019 säkerhet

Kryptokapning, utnyttjande av säkerhetshål, och en mogen cyberbrottsindustri. Det är de tre stora trenderna inom säkerhet som Orli Gan, Head of Product Management på Check Point, identifierar. För att motverka dessa ständiga hot bör plattformsintegrerade säkerhetslösningar vara A och O, och inte minst måste alla digitala system man använder alltid vara uppdaterade.