Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Sveriges framtida cyberförsvar

skorna på en soldat.jpg

Nästa år startar Försvarsmaktens utbildning av 30 cybersoldater. Efter elva månaders grundläggande militär- och cyberutbildning ska Försvarsmakten se till att soldaterna får jobb som passar deras kompetens.

– Försvaret har fått i uppdrag att stärka Sveriges cyberförsvarsförmåga och för det behöver vi en långsiktig och robust personalförsörjning. Civila utbildningar saknar den militära kontexten så därför börjar pågår mönstring nu till vår grundutbildning för cybersoldater och första kullen kommer att sätta igång under år 2020, säger Patrik Sternudd, it-ingenjör på Försvarsmakten, under ett seminarium i Almedalen.

30 mönstrande

Enligt it- och telekomföretagen kommer det att saknas 20 000 personer i it-branschen 2022 om utvecklingen fortsätter som det ser ut nu. I Säkerhets- och Försvarsföretagen, SOFF:s, egen utvärdering är det än svårare att hitta kompetens som dessutom är säkerhetskunniga.

Detta är ingen lek, detta är allvar.

Försvarsmaktens bidrag blir denna grundutbildning, där 30 av de som nu mönstrar kommer få en plats för att lära sig att bli farliga med tangentbord, som Patrik Sternudd utrycker det.

I förfrågningsunderlagen till utbildning ställs bland annat krav på att man ska tycka om logiskt tänkande och ha ett it-intresse. Fokus kommer att ligga på säkerhetsanalys och Försvarsmaktens skyldighet att kunna försvara statsunderstödda system och andra statliga aktörer. Rekryterna kommer även att få träning i de verksamheter som FRA sysslar med.

– Detta ska skyddas. Detta är ingen lek, detta är allvar, säger Patrik Sternudd.

Tudelat ansvar

Till sin hjälp har Försvarsmakten bland annat etablerat ett centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet vid KTH:s skola för elektronik och datavetenskap, EECS, och tanken är att forskningen därifrån delvis ska kunna gagna de mönstrande.

Efter elva månader muckar de 30 rekryterna och endast ett fåtal kommer att kunna ta en heltidstjänst hos försvarsmakten. Resten kommer att bege sig ut i civilsamhället på andra myndigheter eller i näringslivet.

Här finns ett ansvar att Försvarsmakten ser till att de som muckar hamnar rätt, där ett sätt kan vara att anordna speeddate där myndigheter och företag får pitcha hur relevanta de är som arbetsgivare.

– Det kommer att vara hungriga och skarpa individer. Se till att ge dem de utmaningar de behöver, annars kommer de att tröttna. 

16 juli 2019 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Sveriges Flagga Sorg

Försvar mot cyberattacker

18 feb 2021 säkerhet

Krigföring utan vapen, sårbarheter i samhället och hur vi kan förbereda oss för att gå offline. Det var några av ämnena när MSB, Försvarsmakten och Microsoft diskuterade cybersäkerhet. 

Sverige Säkerhet

Start för cybercenter

10 dec 2020 säkerhet

Nu är det klart att Sverige får ett cybersäkerhetscenter. Regeringen ger i uppdrag till Säpo, FRA, MSB och Försvarsmakten att inrätta centret som ska förebygga, upptäcka och hantera cyberhot.

stridsvagn2.jpg

Premiär för försvar

10 jan 2020 säkerhet

Forskning inom postkvantkryptografi, maskininlärning för cyberoperationer och attacksimuleringar för försvarssystem. Det är några områden som doktoranderna på KTH:s och Försvarsmaktens forskningscentrum för cyberförsvar och informationssäkerhet kommer att ägna sig åt. 

foto-forsvarsmakten.jpg

KTH utbildar cybersoldater

17 sep 2019 säkerhet

Varje dag sker hundratals cyberattacker mot svenska myndigheter. Attackerna är ett hot mot rikets säkerhet och det öppna, demokratiska samhället. Nu utbildar KTH framtidens cybersoldater i samarbete med Försvarsmakten.

ungdomar hoppar från badbrygga.jpg

FRA utbildar gymnasieelever

8 aug 2019 säkerhet

Sverige drabbas av 10 000-tals cyberangrepp i månaden. För att lyfta försvarsfrågan och samtidigt intressera ungdomar för it-säkerhet arrangerade Försvarets Radioanstalt, FRA, en sommarutbildning på Lovön för 15 gymnasielever. 

svensk-soldat.jpg

Bli en cybersoldat

16 jan 2019 säkerhet

Försvarsmakten startar ett pilotprojekt där 30 värnpliktiga ska utbildas till cybersoldater. Samtidigt meddelar Säkerhetspolisen att deras nationella samarbeten ska stärkas, på grund av allt fler cyberattacker mot Sverige. 

soldat-ovar-skytte-med-automatvapen.jpg

Hemläxa för FRA-lag

19 dec 2018 säkerhet

En utredning på uppdrag av Försvarsdepartementet har tagit fram förslag till nya lagar och förordningar som ska reglera hur Försvarsmakten och FRA, Försvarets Radioanstalt, får hantera personuppgifter. Nu efterlyser Datainspektionen en mer ingående analys av hur detta påverkar skyddet av den personliga integriteten.

msb-tar-fram-handlingsplan.jpg

Handlingsplan för cybersäkerhet

18 jul 2018 säkerhet

Nu ska arbetet med Sveriges cybersäkerhet effektiviseras ytterligare när sju tunga myndigheter ska ta fram en handlingsplan för det fortsatta arbetet. MSB har det sammanhållande ansvaret för regeringens initiativ. 

Säker Data, Eu, Microsoft, Människor Går Omkring I Ett Köpcentrum

Microsofts data stannar inom EU

6 maj 2021 säkerhet

Microsoft kommer att erbjuda kunder möjligheten att lagra sin data inom EU. Daniel Akenine, teknikchef Microsoft Sverige, menar att det kommer att förenkla datahanteringen för svenska verksamheter. Förhoppningen är att lösningen ska vara på plats i slutet av 2022.