KTH hackar elbolag

elledning-europa.jpg

Forskare på KTH ska i det nya projektet EnergyShield arbeta fram ett verktyg för att säkra Europas elnät. Därefter ska de hacka elbolag i Italien och Bulgarien för att se om verktyget har gjort någon skillnad.  

– KTH har två viktiga roller i projektet. Den ena är att bidra till utvecklingen av automatiserad hotmodellering för sårbarhetshantering och den andra handlar om att testa och validera verktyget. Det senare kommer att göras genom att hacka elbolagen före och efter införandet av EnergyShields-lösningen, säger Robert Lagerström, forskare och lektor vid avdelningen nätverk och systemteknik på KTH. 

Målet med EnergyShield är att framställa ett integrerat verktyg för it-säkerhet till Europas energiföretag. Mer specifikt handlar det om att samordna redskapen som nu nyttjas separat för exempelvis sårbarhetshantering samt övervakning och skydd.

Liknande utmaningar överallt

Vad gäller kvaliteten på elnäten i Sverige, jämfört med exempelvis Italien och Bulgarien som ska hackas, så tror Robert Lagerström att nivån är ungefär densamma, och att det finns utmaningar överallt. 

– De liknar varandra på det sätt att de har samma typ av it-system som stödjer styrningen av processen, samt att de står inför samma typer av hot och konsekvenser. Det rapporteras ofta om att just elnätet och digitaliseringen av elnätet ligger steget efter när det kommer till it-säkerhet jämfört med andra branscher. Sedan är konsekvensen av ett påverkat elnät väldigt stor jämfört med många andra. 

För arbetet får KTH 5 miljoner kronor från EnergyShield plus 1,5 miljoner för att ta in externa hackare. De övriga forskarna kommer från City University London och National Technical University of Athens.

Källa: KTH

3 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT