Hotet mot Explorer

jorden i rymden.jpg

För tredje gången på några månader varnar Microsoft för att Internet Explorer är som en öppen dörr för illvilliga försök att kapa datorer. Nu är det med andra ord hög tid för en systemuppdatering.

– Sårbarheten kan skada minnet på ett sätt som gör det möjligt för angriparen att köra godtycklig kod i den aktuella användarens miljö. Om den nuvarande användaren är inloggad med administrativa användarrättigheter, kan en angripare som framgångsrikt utnyttjade sårbarheten ta kontroll över ett angripet system, skriver Microsoft på sin amerikanska webbplats.

Mjukvarujätten bekräftar också att den här sårbarheten har missbrukats.

Ikon blir hot

Internet Explorer lanserades 1995 och åtta år senare hade webbläsaren 95 procent av marknaden. Den senaste varningen från Microsoft är den tredje i ordningen, där säkerhetsexperter redan i februari i år uppmuntrade användarna att sluta använda Explorer som standardwebbläsare.

I april kom informationen att det var en säkerhetsrisk att ens ha Internet Explorer installerad på datorn. Enligt Microsofts senaste varning innebär det att en angripare kan installera program, visa, ändra eller ta bort data samt att skapa nya konton med fullständiga användarrättigheter.

Allt som behövs för att risken ska bli realitet är en oskyldig surfstund på specifikt utformade webbplatser.

Tack till Google

Microsoft uttrycker också sin uppskattning till Clément Lecigne vid Googles grupp för hotanalys som upptäckt och varnat för sårbarheten.

Källa: Microsoft, Mashable

 

 

26 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng