Hackad via Insta

instagram-mat.jpg

Just nu sprids ett mejl som uppger att någon försökt logga in på ditt Instagramkonto. Låt inte det uppta din tid och klicka inte på någon länk. Meddelandet kommer inte från Instagram utan från hackare som vill åt din personliga information. 

– Rådet är att vara ytterst försiktig och vaksam vad gäller egna konton i olika sociala medier. Att som i det här fallet spela på oro och mottagarens snabba men ogenomtänkta handling är tyvärr effektivt, kommenterar Per Söderqvist, it-säkerhetsexpert på Sophos.

Att komma in på någons Facebook eller Instagram-konto kan dels leda till att man får tillgång till personlig och värdefull information, och dels göra att man kan logga in på personens övriga konton. Det går även att utföra bedrägeriförsök mot vänner och familj.

Per Söderqvists tips som ska minska risken att drabbas.

  1. Använd en password manager. En anledning är att den självklart inte väljer lösenord som har med dig att göra. Du får också kontroll över dina inloggningsuppgifter, fastän det rör många olika konton. 
  2. Kör tvåfaktorsautenticering. Engångskoderna som du får via exempelvis sms kan kännas jobbiga och de tar några sekunder av din dag, men gör ditt lösenord mycket mindre värt för hackare. 
  3. Klicka inte på login-länkar i din mejlbox. Det kan låta simpelt men gör du inte detta så skickas du inte heller vidare till bluffsidor som är skapade för att kapa ditt konto.

5 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng