Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI för ökad återvinning

AI och smart design är nyckeln till en allt mer effektiv återanvändning av allt från motorer till farligt avfall. Stena Metall jobbar för att varje loop i den cirkulära ekonomin ska bidra till ökad hållbarhet.

– Vi har ju en fantastisk roll och hållbarhetsfrågor är något vi brinner för. När man tittar på vad cirkulär ekonomi handlar om så är det sista ledet att optimera vår återvinning. Vi ska se till att vi kan designa produkter på rätt sätt så att de är modulära, kan plockas isär, repareras och är gjorda för att kunna användas länge. Där finns det olika loopar i den cirkulära ekonomin och vi jobbar med många av dem även om vi har ett visst fokus på materialåtervinning, säger Viktoria Fagerfjäll, Head of Digital Innovation, Stena Metall.

Vad är viktigt i designprocessen?

– Kombinerar man många olika material och har många olika processer för att få ihop dem, är det väldigt svårt att plocka isär ett sådant material. När produkten är uttjänt kan du med en modulär konstruktion lättare plocka isär rena material, till exempel olika typer av plast, som är lätta att få tillbaka till flödet.

Nummer ett är att förstå vår data.

Vilka är era viktigaste digitala verktyg?

– Nummer ett är att förstå vår data, ett bra exempel är att ha bättre koll på vår realtidsdata för att se hur våra maskiner mår och kunna jobba med prediktivt underhåll. Men också att titta på AI, kan vi veta exakt vilka maskiner som kommer in, vilken plats de innehåller, hur de är konstruerade och var till exempel motorn sitter, så har vi mycket bättre förutsättningar för att kunna återvinna material på ett bra sätt. Här kan det också vara intressant att identifiera produkter som inte är uttjänta utan kan gå tillbaka till flödet.

Nämn de stora utmaningarna för en komplett cykel?

– Det måste finnas en efterfrågan från konsumenterna. Produkten som är cirkulär, säg att det är en borrmaskin, går först ut en marknad där den fyller en funktion. Den är jättebra på många sätt, men till slut går den vidare till en annan marknad som inte har riktigt samma krav på funktionalitet, kanske för hemmafixare.

– Efter det kan borrmaskinen repareras och man kanske till och med kan ta av batteridelen som funkar och kan gå i ett nytt flöde, men borren var förstörd så den återvinns, avslutar Viktoria Fagerfjäll.

26 september 2019 Uppdaterad 4 juni 2020 Reporter tim leffler digit Foto fredrik kron, adobestock

Rekommenderad läsning

Skog Träd Dell
Ett samarbete med Dell

AI-datorn av skogsplast

16 apr 2021 digit

I produktionen av Dells nya Latitude 5000-serie används för första gången bioplast från träd. Datorerna har även en inbyggd AI som optimerar sig efter ditt arbete vilket skapar snabbare funktioner samt bättre bandbredd och batteri. 

Träd 960640

AI gör Sverige klimatsmart

24 feb 2021 digit

AI kan hjälpa oss att möta klimatutmaningarna och genom forskning, en gemensam databank och övergripande samarbeten kan Sverige bli bäst på området. Det visar en ny rapport från bland annat AI Sweden och Rise. 

Fem Färgglada Cirklar Mot Vit Bakgrund

Fem hållbara tips

21 jan 2021 digit

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

En Genomskinlig Cell, Conceptbild

Revolution med Googles AI

11 dec 2020 digit

Alphafold är Deepminds nya AI som kan kartlägga ett proteins tredimensionella form. Enligt forskarna bakom är det ett väldigt stort genombrott för den medicinska vetenskapen.

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

Giraffunge

Googles djurskydd

19 nov 2020 digit

En nyutvecklad AI ska spåra tjuvskyttar i Kamerun. Genom att urskilja skottlossningar från andra ljud kan den hjälpa vakter att spåra illegal jakt. 

Fem Svenska Flaggor Hissade

Årets AI-svenskar

3 nov 2020 digit

En överläkare, en rådgivare, en AI-chef och två professorer. De är alla nominerade till Årets AI-svensk 2020.

En Stor Snäcka På En Strand

AI-kapten korsar Atlanten

29 okt 2020 digit

År 1620 seglade fartyget Mayflower från Plymoth i England till Cape Cod i nuvarande Massachusetts. Nu är det dags igen, men den här gången finns varken en mänkslig kapten eller besättning ombord. Allt sköts av en AI.

Utställning Medan Isen Smälter På Nordiska Museet

Ny teknik på Nordiska museet

26 okt 2020 digit

Kreativitet och engagemang har varit några av ledorden när Nordiska museet har ställt om de tekniska delarna av sin verksamhet de senaste åren, och inte minst under vårens pandemi. Nu finns alltifrån en förenklad, digital biljettförsäljning till teknik som gör att du kan testa kläder från förr.