Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Handscanning i Vellinge

Vellinge kommuns pilot med handscanning för att betala fikat i kommunhusets café har väckt uppmärksamhet hos andra verksamheter. Nu tittar man på möjlighet att införa liknande teknik vid personalingångar och i äldreomsorgen.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 27 augusti 2019 digit

– I Vellinge kommun jobbar vi mycket med processkartläggning, i synnerhet våra HR-processer och vilka delar vi skulle kunna automatisera, säger Susanne Petersson, it-chef, Vellinge kommun.

Vad skulle det kunna vara?

– Vi tittar på att automatisera behörighetsgrupper och säljlistor för att underlätta för cheferna så att rätt personer har tillgång till rätt information.

Skulle det spara er tid?

– Ja, för cheferna vet ofta inte om vem som ska ha behörighet i de olika mapparna. Men det är också en säkerhetsfråga och att behörighet kopplas till när någon blir anställd och när den personen sen slutar, istället för att ansvaret läggs på att någon ska komma ihåg att ta bort och lägga till behörigheter.

Varför har tittar ni specifikt på detta?

– Därför att det är information som it-avdelningen äger. Det innebär att vi har lättare att genomföra dessa förändringar och visa på nyttan ute i verksamheten, snarare än att vi behöver gå ut i verksamheten och fråga vilka delar som de vill att vi fokuserar på just nu. På så sätt visar vi att det går att automatisera utan att det inkräktar på någons arbete. Det är en ganska stor fråga och många är rädda för att man ska bli ersatt av teknik. Vi försöker egentligen bara ta bort de onödiga uppgifterna.

Tittar ni på någon ny teknik?

– Vi tittar på hur vi kan använda oss av biometrisk data och exempelvis identifiera sig med sina händer. Vi har infört ett litet test i matsalen i kommunhuset där man scannar sin hand när man ska betala sin fika.

Hur kom den idéen?

– Vi var på en mässa där denna lösning presenterades. När vi sedan frågade våra verksamheter om de var intresserade så fanns det inget behov, sade man. Men när vi sen satte upp den i matsalen och bad folk göra det för att det var roligt dök det upp ganska många idéer och att det går att använda annan teknik utöver datorer och telefoner. Många gånger är verksamheten så inne i sina egna arbetssätt och tänker inte på vad man skulle kunna göra annorlunda.

Hur står det sig i förhållande till ansiktsigenkänning?

– Den förklaringen vi har fått är att det är lättare att känna igen och hämta ut ett ansikte från en databas än vad det är med en hand och det är lättare att lagra handavtrycken på så sätt.

Var kan handscanningen mer göra nytta?

– Det är vår tanke. Vi har fått många frågor om vi inte kan sätta upp det vid personalingången där det är väldigt många som står och letar efter sitt kort om mornarna. Även ute i omsorgen skulle det kunna användas för att identifiera att man faktiskt har varit där.

Rekommenderad läsning

flick med en stor polkagrisklubba framför ansiktet.jpg
video

Ystads digitala vaccinationer

7 maj 2019 digit

Ystads kommun sparar hundratals timmar genom att digitalisera medgivande vid vaccination. Resultatet är både säkrare och effektivare och har inspirerat andra verksamheter att göra liknande satsningar.

uppsala-kommun.jpg
video

Uppsala väljer VxRail

22 maj 2019 digit

Uppsala automatiserar arbetet för sin it-avdelning med hjälp av VxRail från Dell Technologies. Den hyperkonvergerade lösningen kommer att ge en hög tillförlitlighet och fokus kan istället läggas på att leverera bra välfärd till medborgarna i kommunen. 

atletisk tjej gör jättehopp med röd bakgrund.jpg (1)
video

Ale med steget före

8 maj 2019 digit

Ale kommun insåg tidigt vikten av digitalisering för att säkra invånarnas behov av service och vård. Nu är man lika tidigt ute med en egenutvecklad chattbot som snart blir en tillgång för hela förvaltningen.

fin-rod-verktygslada.jpg

Västerbotten väljer AI

9 maj 2019 digit

För att öka kunskaperna hos regionala aktörer om AI och machine learning driver Region Västerbotten projektet Dhis, Data i det hållbara samhället. Förutom att erbjuda praktisk erfarenhet blir detta också grunden för att över tid kunna beställa AI-baserade lösningar till företag och komuner.

tekning i hockey.jpg

Umeå i elitserien

13 maj 2019 digit

Umeå tar ett samlat grepp om digitaliseringen för att på bästa sätt leverera god välfärd, service och tjänster till kommunens invånare, företag och besökare. Nu är Umeå nominerad till utmärkelsen Sveriges digitaliseringskommun.

glasbruk.jpg
video

Nybros säkra satsningar

22 maj 2019 digit

Med O365 ser Nybro kommun stora möjligheter att skapa en säkrare arbetsplats för kommunens anställda. Säkerhet är dessutom en central del när man tillsammans med sju andra kommuner i Region Kalmar Län lägger grunden för framtidens e-tjänster.

mycket folk på ett torg, bild tagen uppifrån.jpg

Krav på ny e-leg

18 apr 2019 digit

SKL vill göra det möjligt för alla personer att ha tillgång till en digital legitimation. Idag är det många som inte tillåts ett bank-id och därmed står de utanför en stor del av samhället, vilket också innebär mer jobb för kommuner och offentlig förvaltning.

folk kastar pappersflygplan mot blå himmel.jpg
video

Söderhamns smarta strategi

4 jun 2019 digit

En kommun med höga ambitioner och behov av automatisering och andra lösningar kan känna sig ganska ensam. Genom samarbetet med de fem andra hälsingekommunerna kan Söderhamn säkra både det papperslösa kontoret och hög kompetens inom digitalisering.

Oatly oat drink + shoes.jpg
podcast
ett samarbete mellan nutanix och voister

En hyperkonvergerad havredryck

29 maj 2019 digit

Svenska Oatly har som mål att producera 100 miljoner liter om året på sin anläggning i Landskrona samtidigt som man är på gång att öppna nya verksamheter i Nederländerna och USA. För att expansionen ska gå så smidigt som möjligt har man valt hyperkonvergerade datacenter från Nutanix.