EU om igenkänning

tjej håller för ansiktet med båda händerna och tittar ut mellan fingrarna.jpg

EU vill reglera tekniken för ansiktsigenkänning. Syftet är att medlemsländerna måste ta ansvar för ny teknik för att inte tappa medborgarnas förtroende. Det framkommer i en ny rapport från EU.

– AI-applikationer kan utgöra en signifikant risk mot fundamentala rättigheter. Oreglerade AI-system kan fatta beslut som påverkar medborgare utan förklaringar eller ens en samtalspartner som kan berätta om dessa beslut, går det att läsa i EU-rapporten.

Underreglerat område

Regleringarna som EU arbetar med ska ge medborgare med makt över hur data från ansiktsigenkänning används, eftersom att man idag menar att det är ett område som inte är tillräckligt reglerat och att tekniken åtskilliga gånger redan har använts tvivelaktiga sätt.

Planen ska gå ut på att begränsa den godtyckliga användningen av ansiktsigenkänning, skriver man. Det ska också ge medborgarna rätt att veta när eventuellt insamlad data har använts. Enligt rapporten framgår att detta är en del i en större plan att ingjuta förtroende hos EU:s medborgare för sådan här typ av teknik och att sätta en standard i världen för regleringar kring AI.

Arbetet är ännu i sin linda och det är oklart hur regleringarna kommer att se ut och vidare hur offentliga respektive privata organisationer kommer att beröras.

Källa: Gizmodo/Financial Times

27 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng