5G utvecklar militären

svensk-soldat1.jpg

FOI studerar just nu hur militären kan dra nytta av 5G inom kommunikation och för utveckling av nya komponenter. Forskningsinstitutet undersöker även vilka potentiella sårbarheter som 5G kan innebära. 

5G kommer att ha en bra mycket högre flexibilitet och kapacitet än 4G och tidigare mobiltelefonisystem. Nu ser FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, över hur militären kan dra nytta av standarden. En fråga man tittat på är om 5G kan vara lösningen på kommande utmaningar inom informationsöverföring, störtålighet och spektrumbrist.

– 5G är mycket mer flexibelt än tidigare generationer mobiltelefonisystem och kommer kunna stödja fler typer av tjänster med olika krav på datatakt, fördröjning och räckvidd. Det möjliggör många olika tillämpningar som är tänkta att användas civilt men som kanske även kan utnyttjas av militären, säger Erik Axell, förste forskare på FOI inom radiokommunikation. 

Mindre sårbart med 5G

Alla delar av 5G-standarden är ännu inte klara, men i mars 2020 ska 5G kunna uppfylla kraven som Internationella teleunionen, ITU, har fastställt. Det är inte bara kring kommunikationstekniker som 5G kan spela en funktion för Försvarsmakten, utan även vad gäller utvecklingen av nya komponenter. Man tror även att 5G kan bli mindre sårbart då infrastrukturen byggs ut med nya och fler basstationer. 

– Vår forskning handlar om att se exakt var och hur 5G-tekniken kan användas i militära sammanhang. Ett alternativ är att Försvarsmakten köper ett eget begränsat 5G-system med egna basstationer. Eller så kan man hyra in sig hos en eller flera operatörer som skräddarsyr en isolerad funktion för militärt ändamål i det civila nätet. Ett tredje alternativ är att utnyttja tekniker som är utvecklade vid 5G-standardiseringen i ett rent militärt system,  säger forskningsledare Börje Asp. 

Inte bara positivt?

Men med 5G följer inte nödvändigtvis bara fördelar. 5g kommer, likt tidigare generationers system, förmodligen att begära tillträde till satellitbaserad navigations- och positionssystem. Därmed kan systemet bli sårbart för störning och vilseledning.

– Flexibiliteten som finns inbyggd i 5G-systemet gör det till exempel möjligt att skicka ut massor av anslutna och batteridrivna sensorer över stora områden som är aktiva under långa perioder. Men här finns det säkerhetsaspekter som är mycket utmanande när det gäller skydd av användarinformation och signalering. 

– Vi ser vår forskning som en resa där vi lär oss så mycket som möjligt för att kunna värdera möjligheter och risker vid en eventuell användning av 5G-system inom Försvarsmakten, säger Börje Asp.

Källa: FOI 

28 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT