Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Teams vårdens bästa vän

Det finns stora fördelar med att använda Teams i vården. Färre möten, bättre samarbeten och stora tidsbesparingar är några av fördelarna. Genom att integrera journalsystemen i verktyget kan även avvikelser upptäckas i tid och det här är bara början. Det menar Mathias Ekman på Microsoft. 

– Inom sjukvården finns en tydlig användning av Teams för personalgruppen som inte sitter vid en dator, exempelvis läkare, sjuksköterskor och undersköterskor, där en utmaning länge varit samarbeten och hur man för över information till varandra runt vissa patienter.

– Genom Teams så underlättas mötena där många olika sorters specialister på distans kan diskutera en viss patient. Här finns också möjligheter att spela in möten, säger Mathias Ekman, affärsutvecklare hälso- och sjukvård på Microsoft.

Analytikerföretaget Forrester Research har nyligen genomfört en undersökning om vårdens nytta av Teams. Enligt den så sparar man genom verktyget en timme i veckan bara genom att man inte behöver byta mellan olika applikationer, då all kommunikation kan ske i samma plattform. Och man sparar fyra timmar per vecka genom att det blir enklare att samarbeta och dela information, vilket också innebär att man kan sänka antalet möten.

– Det blir också lättare att planera. Ett exempel på detta är psykiatriska sjukhuset South London och Maudsley i London, som genom Teams och Power BI bland annat förbättrat sin sängkapacitet.

Integrera journalsystemen

Microsoft försöker också att möjliggöra en integration mellan vårdens journalsystem och Teams. På så sätt kan läkarna exempelvis enklare se om en riskpatient inte besökt sjukhuset på ett tag, och genom chattfunktionen samarbeta med vårdteamet mot just den patienten.

– I vården finns det speciella scenarion och behov när man chattar med sina kollegor. Mobilitetsaspekten och att det fungerar på alla enheter är väldigt viktigt. Sedan måste man ibland säkerställa att personen har läst vad som skrivits, så där har vi byggt in en funktion som gör att det pingar på mobilen då och då fram tills att kollegan läst ditt meddelande. Vi har verkligen försökt fokusera på de riktiga behoven som tekniken kan lösa.

Jämlik vård för alla

Samarbetet runt specifika patienter är viktigt, men lika viktigt är hur man kan förbättra hela vården till det bättre, menar Mathias Ekman. Det är en ständig utmaning att få till en jämlik vård för personer som kommer in med helt olika förutsättningar och livsstilar. Därför är det ännu mer betydelsefullt i just vården att hitta ett strukturerat sätt att samarbeta kring tekniken och göra det enkelt för alla.

– En så komplex och varierande verksamhet som vården ska ha inte för komplexa verktyg, därför passar Teams bra. Genom Microsoft 365 och Teams som plattform kan man få in flera olika applikationer och det är snabbt och enkelt att sätta upp nya mål och mäta det förändrade arbetssättet inom organisationen. Det blir enkelt att ge synpunkter, samla in och följa upp förändringarna som sker  allt i gränssnittet som är Teams.

Vilka är nackdelarna?

– En utmaning med denna typ av lösningar är att frigöra tid för att förändra sitt arbetssätt, arbeta mer mobilt och på så sätt skapa ett mervärde för patienten. Om man inte hinner förstå hur det är tänkt att man ska samarbeta så kan det istället bara leda till frustration, speciellt inom vården som ofta har en hög belastning hos sin personal redan som det är.                   

– Alla vet om välfärdsutmaningarna med den förändrade demografin och de allt fler kroniskt sjuka. Om vi ska lyckas hantera dem måste vi säkerställa att vi ständigt förbättrar och förändrar oss inom vården.

Vad är nästa steg?

– Vi ser en integration av AI som it-stöd i Teams vilket exempelvis skulle kunna hjälpa om någon inte tagit sina labbprov, då kan it-stödet upptäcka den avvikelsen. Det skulle kunna innebära tidigare utskrivningar och lediga sängplatser vilket gynnar både patienten och sjukhusen.

5 juni 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonit i vårdenFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning