Politiker utan AI-koll
AI-utvecklingen bidrar till en omfördelning av arbete där människors sysslor blir mer kognitivt krävande. Därför måste politiker ta ett helhetsgrepp kring framtidens arbetsmarknad och lärande. Det menar forskaren Joakim Wernberg i rapporten Människor, maskiner och framtidens arbete.
– Vi går från en kunskapsekonomi till en lärandeekonomi där det handlar om att kontinuerligt utveckla de kognitiva förmågor som är unika för oss som människor, säger Joakim Wernberg, forskningsledare Entreprenörskapsforum.
I rapporten Människor, maskiner och framtidens arbete framkommer det bland annat att vi människor kommer att arbeta mindre rutinmässigt men mer i samverkan med maskiner och andra personer. Teknikutvecklingen kommer också leda till att vi behöver bli mer flexibla och vara öppna för ett livslångt lärande.
– Det löpande lärandet handlar inte bara om mer av den utbildning vi har idag utan vi måste skilja på grundläggande kompetenser med lång hållbarhet och specifika spetskompetenser med högre omsättning, säger Joakim Wernberg.
Inspiration från Tyskland
För politiker innebär detta stora förändringar, exempelvis turordningsregler, kompetensomställning och utbildning kan inte utredas för sig själva, eftersom det inte är tillräckligt att justera en detalj åt gången.
– Regeringen behöver tillsätta en utredning av framtidens arbete, utbildning och lärande arbetsliv på både Utbildnings- och Arbetsmarknadsdepartementets område. Inspiration finns att hämta i Tysklands motsvarigheter Work 4.0 och Industrie 4.0.
Källa: Entreprenörskapsforum
Läs mer om ämnet: