Brister i blockkedjan

blockchain960640.jpg

Marknaden för blockkedjor ökar kraftigt men det finns lite smolk i kedjebägaren. Hela 90 procent av dagens blockkedjeplattformar kommer att behöva bytas ut de kommande åren. Det visar en rapport från Gartner.

 Många it-chefer överskattar kapaciteten och de kortsiktiga fördelarna med blockkejda som en teknik för att hjälpa dem nå uppnå sina affärsmål. Detta skapar orealistiska förväntningar när de bedömer erbjudanden från leverantörer av blockkedje-plattformar, säger Adrian Lee, senior research director på analytikerföretaget Gartner.

2021 kommer cirka 90 procent av företagen som implementerat blockkedje-plattformar att behöva byta ut dem. Detta för att förbli konkurrenskraftiga, säkra och undvika föråldrad teknik.

Detta beror till viss del på att marknaden just nu är fragmenterad. Erbjudanden överlappar och kompletterar ofta varandra, vilket skapar förvirring när it-beslutsfattare ska göra sina teknikval.

Många it-chefer överskattar kapaciteten och de kortsiktiga fördelarna med blockkejda.

– Faktum är att leverantörer av tekniken ofta marknadsför sig på ett sätt som inte korrelerar helt med köparens affärsintressen. Exempelvis var transactions, secure och security de tre vanligaste termerna i relation till blockkedja. Även om detta är tre viktiga funktioner med tekniken, så är köparna fortfarande förvirrade över hur man når resultat med den och vilka fördelar man kan nå med blockkedja jämfört med deras nuvarande processer.

Exploderar efter 2025

Likväl så ökar intresset för tekniken, vilket även antalet leverantörer gör. Denna utveckling tror Gartner kommer fortsätta. Deras nya prognosmetodik kvantifierar värdet av den teknologiska innovationen istället för pengarna som spenderas på tekniken, och 2025 ser Gartner att affärsvärdet av blockkedjor kommer växa till drygt 176 miljarder dollar, för att sedan explosionsartat öka till 3,1 biljoner dollar år 2030.

– Produktchefer bör förbereda sig för en snabb utveckling, ett skiftande konkurrenslandskap, framtida konsolideringar av erbjudanden och potentiella misslyckanden i tidiga införanden av tekniken, säger Adrian Lee.

12 juni 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng