Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Från ax till limpa med blockkedja

Blockkedjor inom livsmedelsindustrin öppnar helt nya möjligheter för konsumenterna att kräva seriös djurhållning och garanterad kvalitet hela vägen fram till kylskåpet. Nu behöver EU och andra aktörer se över möjligheterna att med både regler och ekonomiska incitament öka aktörernas intresse för transparens på kundernas villkor.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 5 juli 2018 digit

frukt-blockchain-960640.jpg

 – Om vi använder oss av blockkedjan genom alla leverantörsled skulle vi i framtiden kunna scanna en vara i butiken och se hela ledet. Om något av dessa företag har dålig rating skulle kunderna kunna flagga för det och fråga de andra varför de samarbetar med en oseriös aktör. Efter påtryckningar kanske just det företaget byts ut. Det är grejen med blockchain – det visar alla problem, och då ligger det i allas intresse att följa reglerna, säger Ivan Liljeqvist, föreläsare och expert på blockkedjor, som tillsammans med Anders Källström, vd på LRF, och Hanna Skoog, projektledare på Axfoundation, höll ett seminarium om blockchain och livsmedel i Almedalen.

Utmanar hela strukturen

Hanna Skoog höll med men ser problem med att få alla att gå med. 

– Om inte alla företag går in i blockkedjan blir det ingen verkan. Hur ska vi få alla att vilja göra det? Tekniken i sig med integration och manuella processer kommer vi att lösa. Men vi skulle behöva ett nätverk av organisationer som började med att koppla upp sig.

Detta ser också Anders Källström som en potentiell framtida utmaning. Eftersom alla vill behålla makten över sin kund så utmanar blockchain hela strukturen, och företagen som vet att de bryter mot lagar kommer ju knappast vilja visa upp detta, menar han.

– De kommer ju aldrig vilja erkänna det. Så vi måste få till några som driver frågan och som kanske sätter olika incitament. Livsmedel transporteras inom många olika länder med helt olika lagar, så där skulle EU kunna börja ställa krav. Ett exempel skulle kunna vara att om man går med i kedjan så slipper man EU-tullarna.

Involvering av AI och IoT

Som avslutning ville också Ivan Liljeqvist trycka på att det finns en koppling mellan blockchain och två andra supertrender, AI och IoT. Men vad dessa tre kan göra ihop är än så länge svårt att sia om.

– Med IoT-redskap kan man till exempel mäta matens temperatur, men ensam gör inte den tekniken så stor skillnad. Om vi istället ser kombinationen IoT och blockchain där man kan faktiskt kan bevisa matens kyla genom kedjan så blir det klockrent. Detta är två omogna branscher som kommer växa upp och ihop.

– Likadant är det med AI, utan data så kan den ju inte göra så mycket. Men när den har ett värde kan den faktiskt börja handla. Potentiellt kommer du kanske inte behöva veta så mycket saker om varorna du precis köpt in, utan istället har du en AI som kollar upp sådant åt dig. Du kanske får ett drönarpaket hem med matvaror dagen innan du faktiskt visste att du behövde dem. Det ska bli spännande att se vad det blir.

Rekommenderad läsning

nasdaq_960x640.jpg
video

Så använder Nasdaq blockchain

4 jul 2017 digit

Bannerannonsering och system för att hantera röstlängder i bolagsstyrelser. Det är två av tillämpningarna av blockkedjor som Nasdaq ägnar sig åt. Johan Toll, chef blockchain på Nasdaq, berättar om planerna. 

Blockchain_960x640.jpg

Blockchain ökar förtroendet för offentlig sektor

4 maj 2017 digit

Tekniken bakom bland annat bitcoin, blockkedjor, kan användas för att säkra alla typer av transaktioner. Inom offentlig sektor finns det därför många användbara tillämpningar menar Christer Berg, verksamhetsledare på Dataföreningen. 

TelenorConexion_960x640.jpg
video

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

PhilBloomer_960x640.jpg
video

"It-företag, granska leverantörerna hårdare"

6 jul 2017 ledarskap

Det räcker inte med att ansluta sig till en organisation utan företag måste gräva djupare sina leverantörskedjor för att upptäcka brott mot mänskliga rättigheter och andra missförhållanden. Det säger Phil Bloomer, chef, Business and human rights research centre.

TrisaThompson960x640.jpg
video

Havsplast och hotlines gör Dell EMC mer hållbart

7 jul 2017 ledarskap

Dell EMC återanvänder plast som förorenar haven för att tillverka nya förpackningar och kunder välkomnas att besöka fabriker i Asien för att själva se villkoren. Trisa Thompson, global hållbarhetschef Dell EMC ser inget slut på arbetet.

kraftledning snö.jpg

Drönare hittar elfel

1 dec 2017 digit

Blockkedjor som har hela historiken på alla flygplansdelar och drönare som upptäcker brott i kraftledningar. Ny teknik kan effektivisera många av dagens problem. Det menar Bas de Vos på IFS Labs.

blockchain-börsen-960640.jpg

Mannen som grundade blockkedjan

18 maj 2018 digit

Blockkedjan kommer från Sverige och användes redan för över 15 år sedan av svenska banker. För Voister berättar Daniel Akenine, teknik- och säkerhetschef på Microsoft om hur han och hans två kollegor uppfann den första blockkedjan.

massor av bilar i en backspegel.jpg

I Kinas backspegel

16 jul 2018 digit

Sverige har bra förutsättningar att ställa om till en hållbar trafik med självkörande fordon. Men för att det ska bli verklighet måste de stora fordonstillverkarna börja ställa om på allvar, menar elbilsföretaget Einrides vd Robert Falck.

Denis Mukwege  i kongo Foto Torleif Svensson (2).jpg
video

Med mobilen fylld av blod

9 jul 2018 ledarskap

Denis Mukwege har i snart 20 år lagat och botat trasiga kvinnor som utsattas för grovt sexuellt våld i Kongo. Enligt chefsläkaren på Panzisjukhuset kommer kvinnor och barn att fortsätta offras i kriget om värdefulla mineraler om inte konsumenter agerar och protesterar. Denis Mukwege inledde ASF under Almedalsveckan.