Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ystads digitala vaccinationer

Ystads kommun sparar hundratals timmar genom att digitalisera medgivande vid vaccination. Resultatet är både säkrare och effektivare och har inspirerat andra verksamheter att göra liknande satsningar.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 7 maj 2019 digit

– I Ystad är vi mitt uppe i vad vi kallar yttre och inre processkartläggning. I den inre processkartläggningen har vi precis haft en proof of concept på vaccinationsmedgivande. Det är en viktig e-tjänst som ersätter att vi hanterar mycket uppgifter på papper, som dessutom riskerar att hanteras inkorrekt och som ibland kan ligga flera veckor på katedern hos läraren. Den processen var det framförallt sköterskorna som drev, säger Roger Nilsson, it-chef på Ystads kommun.

Hur gick ni från idé till handling?

– Vi började med en processkartläggning, och så startar vi alla förändringsprocesser. När vi väl satt med den kartläggningen var det ganska uppenbart vad vi kunde göra, och att vi kunde göra det säkrare och bättre. Vi har digitaliserat hela processen med dubbelsignering och tvingande fält för att verkligen få in korrekta uppgifter. I det analoga arbetet var det faktiskt så att barn vaccinerades med ofullständiga uppgifter, vilket förstås inte är bra.

Vi sparar upp till 300 timmar i arbetstid.

– Första rundan vi körde digitalt skickade vi till föräldrar 21.30 en fredagskväll och redan lördag morgon hade vi fått in 25 procent av medgivandena. En fantastisk respons, med andra ord.

– Sedan är det alltid 20 procent man får jaga, men det är betydligt lättare att göra det digitalt än med papper. Vi har gjort en efterkalkyl och sparar väldigt mycket tid och tid är pengar och alla är supernöjda. Denna digitaliserade del kommer därför att fungera som en referens i vårt kommande arbete.

Hur då?

– I det här arbete kan vi visa att vi sparar upp till 300 timmar i arbetstid på 1 800 vaccinationsmedgivande, utan att bli för exakt. När vi sen visar upp den här hemtagningen för andra verksamheter är det väldigt lätt att motivera att avsätta resurser och göra en liten investering för en liknande kartläggning.

Har ni någon som vi göra något liknande?

– Vi inventerar all verksamhet och nu börjar det att köa upp sig och det är många som vill vara med för att processkartlägga och det är det viktigaste. Nu närmast handlar det om grävtillstånd och nybyggnadskartor.

– En sak som man kanske inte tänker på är att alla kommuner fonder av olika slag som man kan söka att få bidrag ifrån, och de ansökningarna hanteras av chefer, och det görs manuellt. Där går vi live med en digital lösning nu och det har varit väldigt enkelt att skapa utan att föra många kronor har investerats utöver engångskostnaden för den plattformen som det sker på, och i utbyte får vi ut många timmar i besparad tid.

Rekommenderad läsning

bygghjälmar, en dator, en drönare och lite annat ligger uppradat på en byggarbetsplats.jpg
video

Rätt dator på rätt plats

21 jan 2019 it i skolan

Ystad gymnasium tror på att anpassa enheter efter respektive program och ge valfrihet till pedagogerna. Aktuellt just nu är datorer som fungerar som whiteboard och att skolan deltar i Skolverkets försöksverksam för digitala nationella prov. Utmaningen är att hitta ett sätt för alla system att fungera tillsammans.

atletisk tjej gör jättehopp med röd bakgrund.jpg (1)
video

Ale med steget före

8 maj 2019 digit

Ale kommun insåg tidigt vikten av digitalisering för att säkra invånarnas behov av service och vård. Nu är man lika tidigt ute med en egenutvecklad chattbot som snart blir en tillgång för hela förvaltningen.

glasbruk.jpg
video

Nybros säkra satsningar

22 maj 2019 digit

Med O365 ser Nybro kommun stora möjligheter att skapa en säkrare arbetsplats för kommunens anställda. Säkerhet är dessutom en central del när man tillsammans med sju andra kommuner i Region Kalmar Län lägger grunden för framtidens e-tjänster.

folk kastar pappersflygplan mot blå himmel.jpg
video

Söderhamns smarta strategi

4 jun 2019 digit

En kommun med höga ambitioner och behov av automatisering och andra lösningar kan känna sig ganska ensam. Genom samarbetet med de fem andra hälsingekommunerna kan Söderhamn säkra både det papperslösa kontoret och hög kompetens inom digitalisering.

Oatly oat drink + shoes.jpg
podcast
ett samarbete mellan nutanix och voister

En hyperkonvergerad havredryck

29 maj 2019 digit

Svenska Oatly har som mål att producera 100 miljoner liter om året på sin anläggning i Landskrona samtidigt som man är på gång att öppna nya verksamheter i Nederländerna och USA. För att expansionen ska gå så smidigt som möjligt har man valt hyperkonvergerade datacenter från Nutanix.

fin-rod-verktygslada.jpg

Västerbotten väljer AI

9 maj 2019 digit

För att öka kunskaperna hos regionala aktörer om AI och machine learning driver Region Västerbotten projektet Dhis, Data i det hållbara samhället. Förutom att erbjuda praktisk erfarenhet blir detta också grunden för att över tid kunna beställa AI-baserade lösningar till företag och komuner.

uppsala-kommun.jpg
video

Uppsala väljer VxRail

22 maj 2019 digit

Uppsala automatiserar arbetet för sin it-avdelning med hjälp av VxRail från Dell Technologies. Den hyperkonvergerade lösningen kommer att ge en hög tillförlitlighet och fokus kan istället läggas på att leverera bra välfärd till medborgarna i kommunen. 

växjö.jpg
video

Växjö växer med Teams

18 jul 2019 digit

I Växjö har kommunen utbildat över 4000 medarbetare i hur de kan arbeta smartare efter förflyttningen till molnet och Office 365. Redan nu har verktyg som Flow och Forms varit centrala för att förenkla ärendehantering och med Teams samlas många av arbetsrutinerna under ett och samma tak. 

barn-förstaskoldag.jpg

Ny lag om RPA

26 jun 2019 digit

SKL kräver en ändring av kommunallagen för att kommuner och regioner ska ha samma möjligheter att utveckla verksamheten genom automatiserat beslutsfattande, RPA, som statliga myndigheter.