Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

En kickstart av Bootcamp

Med tydliga tips hur man leder ett lag till finalspel sätter förbundskaptenen Janne Andersson igång årets it-toppmöte. Integration på riktigt och mängder av konkreta exempel på digitalisering hos svenska it-avdelningar fyllde tre dagar i Tylösand. Kalle Hultenheim och Lisa Nore summerar årets Bootcamp.

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron, Dino Soldin/Atea 27 maj 2019 ledarskap

– Genomgående är jag otroligt glad för jag tycker att vi vågar visa mod och ta upp frågor som är svåra och som man måste diskutera. Men jag är framförallt glad att se alla våra deltagare och hur de sänker garden och vågar gå utanför sin komfortzon och utmana sig själva och varandra i många utav de svåra frågorna som kommer som ett brev på posten när it-infrastrukturen förändras, säger Kalle Hultenheim, vd för Atea Sverige.

Och vi hade en stor fotbollsstjärna som inledde Bootcamp?

– Ja, det hade vi. Just på temat modigt ledarskap och en person som har en roll som alla tycker mycket om. Men vilken stjärna han är, Janne Andersson.

Vad tar du med dig av hans tips?

– För det första är han naturlig och sig själv. Han vågar gå vidare och lämna saker och inte bry sig så mycket om vad andra tycker, utan han vågar hålla sin linje. Det tycker jag är det grundläggande. Han är givetvis också väldigt duktig och kunnig på det han gör men just att han vågar vara sig själv och samtidigt ställa krav på sin omgivning.

Atea gjorde också en integrationslansering, vad innebär det?

– Ja. Jag känner så här: vilket bolag vill man arbeta i och med? Jo, det bolaget som verkligen tar ansvar, och tar ett ansvar som är större än det som förväntas av en. Om man tar Atea integration är det klart att vi behöver en dynamik i vårt bolag med mångfald för att lyckas och det har egentligen ingenting med ansvar att göra. Men det vi vill göra är att bygga ett nav där vi tar bort barriärerna för att kunna komma in i it-branschen. Där tror vi att vi tillsammans med våra kunder kommer att bli vinnare när vi hjälper denna grupp med människor som har ett sådant driv och kunskap, men som har så svårt att komma in i det svenska samhället och framförallt in i näringslivet.

Där idrottare har ett tak i form av vad de rent fysiskt kan åstadkomma så kan vi i it-branschen fortsätta.

– Vi har fantastiska exempel redan inom vårt bolag, och när man intervjuar dem så vittnar dem om hur svårt det är att få en fot in. Nu går vi i bräschen och garanterar provanställningar in i vårt bolag om man klarar utbildningen. Både arbetsförmedlingen och andra partners vi arbetar med säger att detta är ett unikt sätt att arbeta. I vanliga fall startar man en utbildning och sen söker man praktikplats och annat, men vi tror så mycket på detta och vågar ha modet. Klarar man sig igenom detta får man chansen hos oss.

Voister får ju möjlighet att intervjua it-chefer under Bootcamp. Region Kalmar har till exempel berättat om sin lösning där de skickar röntgenbilder till Australien för att slippa ha personal som arbetar med det under natten.

– Det förvånar mig inte att det händer i Kalmar, som ju är Sveriges egentliga huvudstad. Skämt åsido, du har rätt. Det är därför det är viktigt att träffas på en sådan här mötesplats. Bara att andra får höra det Johan Hallenborg och hans team har gjort i Kalmar och vad andra har gjort, så får man sig ofta en ögonöppnare. Ibland undrar man varför man inte har tänkt på det innan och så är det ju. Men när man börjar använda den här teknologin och informationen på rätt sätt förändrar det våra beteenden och vi blir smarta.

– Dell:s huvudtalare sa från scen att vi är så rädda för robotar men i praktiken så har vi gjort deras jobb i väntan på att de ska bli smarta. Vi ska inte hålla på med repetitiva jobb utan vi ska göra saker som gör skillnad.

Vi har ju också lanserat Voister Trend, en undersökning där vi frågar personer i ledande ställning på it-avdelningar vad som är aktuellt just hos dem. Många nämner hur de vill skapa mer tid för utveckling och ger konkreta exempel. Dessutom är det intressant att läsa vad de inspireras av. Självklart kommer bolag som Tesla i topp men också svenska myndigheter som Skatteverket och Polismyndigheten. 

– Det förvånar mig inte. Många tror att allting händer i den privata sektorn men mycket av den digitala transformationsresan sker i offentlig sektor. Man är delvis tvingad att göra det, givetvis, men man har också ett väldigt bra engagemang i dessa frågor och man har mod att göra det. Jag blir glad av att höra det.

– Vi jämför oss gärna med idrottare, men där idrottare har ett tak i form av vad de rent fysiskt kan åstadkomma, så kan vi i it-branschen fortsätta, eftersom allt som krävs är nyfikenhet och att vilja fortsätta att utvecklas. Därför är jag otroligt glad för det här sorlet som vi hör här. Alla vill dela med sig.

Rekommenderad läsning

tåg 960640.jpg

Efter GDPR - nu kommer NIS-direktivet

1 mar 2017 säkerhet

EU:s nya NIS-direktiv innebär att alla viktiga samhällsaktörer nu måste visa upp att de kontinuerligt arbetar med säkerheten i sina it-system - allt på grund av den ökade hotbilden utifrån. 

ÅSA-Z-foto-skarpt.jpg
Inför Digitala strategier

"Offentlig sektor har hamnat efter"

8 sep 2017 ledarskap

Regeringens Digitaliseringsråd och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) arbetar med att få till ett Sverige i digital framkant. Åsa Zetterberg är centralt involverad i båda sammanhangen och hon har tankar om vad som krävs för en lyckad digitalisering, både på nationell och kommunal nivå.  

superwoman.jpg
voister trend 2019

Mod, möten och Stålmannen

23 maj 2019 ledarskap

Med stora behov av innovation för användare som kan liknas vid allt från Greta Garbo till Justin Bieber är det inte konstigt att de flesta CIO:er önskar sig mer tid. När Voister Trend tar tempen på Sveriges it-avdelningar är många utmaningar gemensamma men inspirationen varierar från Tesla till OECD och Skatteverket.

36067730911_9ae071a726_k_2.jpg

Inlåsning på köpet

15 aug 2017 ledarskap

I somras orsakade Transportstyrelsens it-upphandling en regeringsombildning och ett kvarliggande hot om misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist. Och skandalen kan få efterföljare. Aktuell forskning visar att it-upphandlingar ofta genomförs på sätt som hotar såväl myndigheternas självständighet som grundläggande demokratiska principer.

deklarationspapper.jpg
video

Botten som chattar skatt

6 aug 2019 digit

Skatteverkets chattbot Skatti svarade på 80 procent av frågor om deklarationer. Nu tittar myndigheten på hur samma chattbot kan användas i skattehantering vid bostadsförsäljning.

joggande kvinna sitter i profil framför operahuset i sydney.jpg
video

Kalmars röntgen down under

13 aug 2019 it i vården

Region Kalmar Län tar hjälp av australiensiska läkare för att göra bedömningar av digitaliserade röntgenbilder under sena kvällar och nätter. Nästa steg för regionen är att färdigställa en plattform för nya digital funktioner.

Anna-kinberg-batra-david-batra.jpg

Anna Kinberg Batras fall

13 jun 2019 ledarskap

De fyra O:na otålighet, osäkerhet, otydlighet och O, ja, kön spelar roll, är några av anledningarna till att Anna Kinberg Batra inte är Moderaternas partiledare längre. Under Atea Bootcamp berättar hon om varför kriserna utlöste varann och hur kvinnor inte bedöms på samma sätt som män.

soldater marscherar mot kameran med vapen i famnen på en väg i skogen.jpg

Säpo om den nya lagen

22 feb 2019 säkerhet

Den 1 april börjar den nya säkerhetsskyddslagen att gälla. Lagen kommer att ställa mer omfattande krav på företag, kommuner och myndigheter med säkerhetskänslig verksamhet. Trots det finns det fortfarande väldigt lite information hur man kan förbereda sig.

kammarkollegiet logga på en dörr.jpg

Ramavtal för molnet

27 feb 2019 säkerhet

Efter en förstudie så rekommenderar nu Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet att det ska ske en ramavtalsupphandling för utländska molntjänster. Men först måste leverantörerna komma med tillräckligt bra och säkra lösningar.