Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

It som förändrar världen

byggkranar och blå himmel.jpg

Solceller, butiken Mjukvaruhuset och RPA i Trelleborg har ett ord gemensamt: Mod. Det har aldrig varit viktigare att våga och förutsättningarna att lyckas har aldrig varit bättre än nu. Det menar Peter Falk, chef innovation och affärsutveckling på Atea.

Temat för årets Atea Bootcamp är informationsteknologi och det ordet bygger Peter Falk sin keynote på. Han menar att det finns egentligen inget tekniskt som hindrar oss från att bli mer produktiva, effektiva och konkurrenskraftiga i våra arbeten idag.

Istället ligger den stora utmaningen i att transformeras i informationsdelen. Där kommer man direkt in på organisation, affärsutveckling, affärsmodell och interaktion mellan människa och mjukvara. Och för att lyckas med detta område krävs egentligen bara en sak: mod.

– Min tes är att det 2019 aldrig varit viktigare än att vi alla visar mod, och det har aldrig funnits bättre förutsättningar att lyckas när och om vi gör det. Men tyvärr finns det nästan lika många skäl till att inte visa mod, som att göra det.

Timing och exponering

Några av argumenten för att inte visa mod är, enligt Peter Falk, timing, exponering, säkerhet och det allmänna tillståndet i världen. Ett exempel på dålig timing tar Peter från sig själv. 1995 var han med och grundade it-butiken Mjukvaruhuset efter att internet kom, men lade ner det efter två år för att det inte gick speciellt bra. 1998 blev årets julklapp datorspel och alla började köpa persondatorer. Modet var alltså stort men timingen var helt off.

Här har vi i Sverige bra förutsättningar.

Det andra argumentet som är exponering tar han ifrån Trelleborg. Kommunen fick väldigt mycket synlighet för att de var först ut med att använda RPA i sitt försörjningsstöd. Ska en kommun syssla med det? Är det ens lagligt? Frågorna var många och det blev en domstolsprocess kring det.

– Så i vissa fall kan det kosta på att vara modig, framförallt om man är en offentlig verksamhet där exponeringen inte alltid är önskad. Det kan också säkerhetsmässigt vara bra att ligga lågt då risken att utsättas för exempelvis DDoS-attacker kan öka om någon inte gillar det kommunen gör.

Den sista anledningen är tonläget i debatten. Enligt olika källor går den åt helt fel håll, där ett exempel på tankegångar kan vara: Kina står för 30 procent av koldioxidutsläppen, varför ska vi bry oss om planeten?

Fyra anledningar för mod

Men alla dessa faktorer går egentligen att vända på och det finns fler anledningar till att visa mod än att inte göra det, menar Peter Falk. Allt färre föds fattiga och dör hungriga, vi har ökat vår livslängd med 22 år under de senaste 40 åren och över 90 procent av världens länder är numera demokratier. Men det innebär också högre konkurrens runt om i världen och i Sverige ligger vi inte längst fram i utvecklingen längre.

– Detta leder direkt till anledning nummer 1 till att visa mod, som nämligen är att vi måste göra det. Annars kommer vi inte lyckas ta nästa steg och komma ikapp länderna som gått om oss.

peter-falk.jpg

Peter Falk.

En annan anledning är utvecklingen hos de fossila bränslena. Sedan 50-talet har priserna på olja, kol och gas legat platt medan priset på solenergi gått rakt ner och nu nått punkten där det är mer eller lika effektivt som fossila bränslen. Även vindkraft går om 2022.

– Vad gör Kina, som just nu bygger 120 nya kolkraftverk, när de ser att till exempel Volvo Cars kan leverera ännu bättre bilar, till lägre pris? För att de har automatiserat det som går och gjort det på förnybar energi vilket är billigare. Då kommer de att titta på Sverige och vilja göra samma sak. På så sätt kan vi få andra att ändra sig då det är ekonomiskt fördelaktigt. Den positionen är en huvudanledning till att visa mod.

Den tredje anledningen är att transformationen i världen händer nu. Enligt en rapport kommer 133 miljoner nya jobb att skapas och 75 miljoner jobb att försvinna under den närmaste tioårsperioden. Vi människor kommer att arbeta med det vi är passionerade för som empati, kärlek, kreativitet.

– Här har vi i Sverige bra förutsättningar. Vi har redan en hög grad av automatisering och en bra förståelse för vad det är vi vill göra.

– Och en fjärde anledning: Vad hände egentligen med Trelleborg och deras RPA-satsning? Jo, fler arbetssökande får jobb efter införandet därför att de anställda kan spendera tid med personer istället för på administration. Och kommunen har fått motta pris för sitt arbete. Så de som satte igång satsningen i kommunen för några år sedan kanske hade det svårt ett tag men deras mod har nu lönat sig.

– Så för att sammanfatta kan man säga att skälet till att inte visa mod överskuggas av faktumet att vi i Sverige måste det, att vi i Sverige har en drömposition och att exponering faktiskt lönar sig, avslutar Peter Falk.

24 maj 2019 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

En Svensk Hundrgin Med Greta Garbo

RPA-vinst för Skellefteå

30 nov 2020 digit

Skellefteås RPA har under tre år sparat in tre heltidstjänster. Nu tittar flera andra verksamheter i kommunen på en liknande lösning.

Karl Oskar Och Kristina Monument I Karlshamn

Ny RPA-tid i Karlshamn

18 nov 2020 digit

Ett ärende som tidigare tog två veckor kan nu hanteras på en dag. Det är resultatet när Karlshamns kommun anlitade en RPA för att sköta två uppgifter på löneenheten. Digitala e-tjänster har varit en viktig förutsättning och nu tittar lönechef Annika Risberg på ytterligare processer att automatisera.

Fyra Bensinpump
voister trend 2020

När viruset kom till Qstar

12 aug 2020 digit

Med Teams utrullat till alla medarbetare och proaktiva säkerhetsrutiner var Qstar redo för distansarbete när pandemin krävde hemmajobb. För att allt ska fungera krävs både hög flexibilitet och en ökad omvärldsbevakning.

Pris Miljö Uppsala
video

Sverigebäst på miljö

15 maj 2020 digit

Världsnaturfonden WWF har utsett Uppsala till Sveriges bästa klimatstad 2020. I konkurrens med de andra finalisterna Växjö och Helsingborg vinner Uppsala bland annat för målen att bli fossilfria 2030 och klimatpositiva 2050.

ronney-ronneby960640.jpg

Ronney jobbar jämt

6 apr 2020 digit

Sedan mitten av februari använder Ronneby en RPA för att hantera ansökningar av ekonomiskt bistånd. Resultatet är snabbare hantering och mer tid till annat för medarbetarna, något som uppskattas inte minst under coronatider.

halmsad central.jpg

Mycket mer än RPA

21 jan 2020 digit

Oavsett om det handlar om e-tjänster, digitala signaturer eller RPA kan Halmstads kommun nya enhet för digital utveckling lösa det. Målet är att kommunens verksamheter ska kunna arbeta mer digitalt.

vännäs stationshus.jpg

Kommunens nya kultur

11 nov 2019 digit

Genom e-tjänstesamarbete med andra kommuner och en arbetsgrupp som arbetar för smarta förbättringar ska Vännäs kommun möta sina medborgare på ett nytt sätt. För att förenkla för alla bör leverantörer erbjuda flexiblare lösningar. 

sydnarke-skola-vård.jpg

Sydnärkes smarta samarbete

29 okt 2019 digit

Via Sydnärkes it-förvaltning arbetar fyra kommuner tillsammans med att utveckla it. Tillsammans har de nyligen digitaliserat hela anställningsprocessen och börjat arbeta i en gemensam plattform för bland annat drift, förvaltning och klient- och serverlager. Det innebär en halvering av antalet ärenden till servicedesk. 

bostader-i-landskrona.jpg
video

Vinsten med RPA

16 okt 2019 digit

Under 18 månader arbetade socialtjänsten i Landskrona som om en RPA redan var på plats. Resultatet blev mer tid för samtal och att 100 färre hushåll har försörjningsstöd. Nu är mjukvaruroboten igång och kommunen ser flera möjligheter.