Största säkerhetshålen

trojansk-hast.jpg

Hela 77 procent saknar en beredskapsplan mot cyberattacker, och av de som har en plan så är det bara 54 procent som regelbundet testar den. Det visar en ny rapport från IBM Security.

IBM Security har i en ny global undersökning analyserat hur företags och organisationers beredskap mot cyberangrepp ser ut. Av de deltagande i undersökningen så saknar 77 procent en beredskapsplan över hela sin organisation.

Och av de som faktiskt har en plan så är det bara 54 procent som regelbundet testar den. Det kan innebära att aktörerna blir sämre på att hantera alla de komplexa processer som uppstår efter ett angrepp.

Att snabbt ingripa mot en cyberattack kan göra att man klarar sig från höga kostnader. Enligt IBM kan man nämligen spara upp till 10 miljoner kronor genom att vara bättre förberedd på hur man ska agera.

– Att inte planera är att planera att misslyckas. Förberedelserna man har måste regelbundet testas och kräver fullt stöd från styrelsen till att investera i rätt människor, processer och teknologier. Med rätt planer och investeringar i automation så ser vi att företag kan spara miljonsummor under en attack, säger Ted Julian, medgrundare av IBM Resilient. 

30 procent kompletta

Undersökningen visar även en fortsatt brist på kunskap inom cybersäkerhet. Hela 75 procent menar att det är svårt att anställa och behålla kunnig personal och många företag har uppemot 20 lediga tjänster i sina säkerhetsteam. Bara 30 procent ser sina team som kompletta.

Det finns även vissa svårigheter med GDPR. Fastän ettårsjubiléet för dataskyddsförordningen snart är här så menar 46 procent av organisationerna i undersökningen att de ännu inte är helt GDPR-kompatibla.

Källa: IBM Security

18 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng