Slapp säkerhet i Sverige

tre par fötter på en strand.jpg

Trots att oron över cyberbrott är stor bland svenska företagsledare så är beredskapen lägre än i många länder. Bara 69 procent känner sig väl förberedda på cyberattacker. Det visar en ny undersökning från PWC.

74 procent av företagsledarna i Sverige oroar sig för att cyberbrott kan komma att skada tillväxten. Däremot är beredskapen sämre än i andra länder. I Sverige svarar 69 procent att deras företag är resistenta mot cyberhot, vilket går att jämföra med USA där 77 procent anser sig vara beredda, Kina 89 procent, västeuropas snitt på 81 procent och det globala snittet på 75 procent.

– Undersökningen bekräftar vår bild av att allt fler bolag nu ser på cybersäkerhet som verksamhetskritiska frågor. Allra mest oroliga är av företagsledarna i USA som ser cyberhoten som det allra största orosmolnet för tillväxt och då till och med större än de aktuella handelskonflikter som råder, säger Jakob Bundgaard, ansvarig Cyber Security, PwC Sverige.

Begränsning inom AI

En annan fråga rörde AI-utvecklingen. Den löd: Borde regeringar införa begränsande bestämmelser kring datainsamling för att hantera utvecklingen av AI? Även här sticker Sverige ut i en global kontext då endast 29 procent vill se begränsningar för att hantera AI, att jämföra med Storbritanniens siffra på 34 procent, USA på 41 procent, Kina på 85 procent och det globala snittet på 52 procent.

– Det är naturligtvis oroande att vi släpar efter många länder när det gäller tilltron på säkerhet. Vi ser också att det finns en viss naivitet bland svenska bolag när det gäller synen på säkerhet och ny teknik som AI. Här är svenska företagsledare till och med de som vill se minst regleringar av alla. Bara 29 procent är för begränsningar för datainsamling kopplat till utvecklingen av AI. Att jämföra med drygt hälften i ett globalt snitt, säger Jakob Bundgaard.

26 februari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng