ett samarbete mellan nutanix och voister

SSAB bygger med Nutanix

Enkelt mjukvarugränssnitt och smidiga skalbarsmöjligheter är några av anledningarna till att hela SSAB:s globala it-infrastruktur nu ligger i Nutanix hyperkonvergerade lösningar. På sju stora produktionsorter och drygt 130 säljkontor rapporteras det om förbättringar.

– Det är en baggis och skala upp och gränssnittet som vi arbetar i för att hålla koll på grejorna kan i princip vem som helst lära sig, säger Fredrik Olofsson, serverarkitekt på SSAB.

Nutanix i hela världen

SSAB är Nordens största tillverkare av handelsstål med 15 000 medarbetare i 50 länder. SSAB:s anläggningar finns bland annat i Borlänge, Luleå och Oxelösund i Sverige, Tavastehus och Brahestad i Finland och Mobile och Montpelier i USA.

Dessutom har bolaget ett forsknings- och utvecklingscentrum i Shanghai i Kina och drygt 130 försäljningskontor med representation i samtliga kontinenter.

På alla dessa platser körs it-infrastrukturen på hyperkonvergerade lösningar från Nutanix, med undantag för en del produktionsnära system.

– Vi har velat ha en homogen lösning som gäller för alla våra sajter för att enklare kunna satsa på exempelvis automation kring den delen av vår verksamhet. Med tanke på att vi är en global organisation är en av utmaningarna att hålla ihop alla våra system överallt, men migreringen till Nutanix har varit riktigt smidig. Vi har implementerat lösningen parallellt på våra sajter och allt sköts nu från respektive sajt.

Vi behöver aldrig oroa oss för att förlora information

Fredrik Olofsson, Serverarkitekt, SSAB

Även om implementationen fortfarande är färsk har de amerikanska verksamheterna redan hört av sig och berättat om en betydlig förbättring i prestandan för deras virtuella maskiner. Men än så länge är det för tidigt att räkna vad investeringen innebär.

– När vi har fått köra ett tag kommer vi att börja räkna närmare på en ROI, säger Fredrik Olofsson.

Ett knapptryck

En annan fördel med Nutanix är att gränssnittet är oerhört lättanvänt om man jämför med en del andra lösningar, menar Fredrik Olofsson.

– Det blir mindre administration från vår sida, och med ett enkelt knapptryck uppdaterar Nutanix allt som rör plattformen, samtidigt som vi har en bra överblick över alla våra system från ett och samma ställe, säger han.

En av de stora behållningarna är också enkelheten att skala upp, vilket de tittar löpande på för de verksamheter som behöver det.

– Vi skalade precis upp här i Sverige, och tittar nu på att göra det på några av våra andra anläggningar globalt. Det innebär i stort sett att vi sätter in ny hårdvara och inkorporerar den i våra befintliga system på ett väldigt smidigt sätt.

Är det något i tekniken som du uppskattar extra mycket?

– Att systemet är självläkande. Om vi tappar någon hårdvara bygger systemet automatiskt upp en ny redundans i systemet, och vi behöver aldrig oroa oss för att förlora viktigt information.

15 mars 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning