Ledningens stora it-miss

struts-med-huvudet-i-sanden.jpg

Mer än varannan it-chef tycker att företagsledningen brister i sina kunskaper om risker och potential med it. Dessutom upplever en av tre att det är svårt att få ledningens stöd för digitala förändringar. En förklaring kan vara att man inte har en plats i ledningsgruppen.

– Statistiken tyder på att det finns ledningsgrupper som verkar ha svårt att ta tillvara på it-avdelningarnas kompetens. En orsak till detta kan vara att det finns en bristande kommunikation mellan dem, säger Mats Ericson, Sverigechef på Citrix.

– Idag är alla företag digitala och om inte it-avdelningen involveras i företagets affärsutveckling är det omöjligt att lyckas med den digitala resan.

Enligt undersökningen anser 54 procent av it-cheferna att företaget och ledningen har en bristfällig uppfattning av potential, risker och utmaningar med it.

Än fler, 56 procent, anser att deras nuvarande arbetsplats inte är tillräckligt innovativ när det kommer till digitalisering. Undersökningen visar också att 59 procent av it-cheferna inte sitter med i ledningsgruppen.

Stort företag, stort problem

En av tre, 34 procent, tycker att det är svårt att få ledningens stöd för att göra digitala förändringar och investera i it.

Bland it-cheferna på företag med fler än 500 anställda är problemet extra stort och 75 procent ser samma utmaning. Nästan samtliga it-chefer, 97 procent, tycker att ledningen ser it-avdelningen som en supportverksamhet.

Om inte it-avdelningen involveras i företagets affärsutveckling är det omöjligt att lyckas med den digitala resan.

– Att så få it-chefer är en del av företagsledningen kan vara en del av förklaringen till uppfattningen att it-frågorna inte tas på största allvar. För att företaget ska fortsätta att vara konkurrenskraftiga och möta de alltmer förändrade behoven behöver it-chefen ges möjlighet att vara en katalysator för att driva på den digitala transformationen, avslutar Mats Ericson.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo under januari 2019. Totalt intervjuades 115 personer via telefon inom målgruppen it-chef/CIO, 105 av dessa slutförde undersökningen.

Källa: Citrix

29 mars 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldledarskapFoto adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng