AI löser säkerhetshot
Bristen på it-säkerhetspersonal gör att allt fler företag söker nya lösningar. Som att ta hjälp från externa leverantörer, investeringar i automatiserade säkerhetslösningar via AI, samt allt större satsningar på utbildning av anställda som arbetar med it-säkerhet.
– Att skydda ett företag mot it-hot är som det klassiska spelet klubba mullvad eller banka groda. Den snabba utvecklingen och ökningen av cyberhot har gjort it-säkerhetschefens roll svårare än någonsin och behovet av automatiserade it-säkerhetslösningar som tjänst har aldrig varit större, säger Ola Wittenby, vd på Trend Micro Sverige, i ett pressmeddelande.
De flesta företag oavsett storlek står inför en gemensam utmaning idag. Det är brist på it-säkerhetspersonal och att den personal som finns är överbelastad. Ofta är det överväldigande för företags it-avdelningar att prioritera det växande antalet it-hot, samtidigt som man har personalbrist. Det är en situation som dessutom ytterligare förvärrar säkerhetsläget.
Löser personalbristen
Trend Micros undersökning bygger på svar från 1 125 it-beslutsfattare och säkerhetsansvariga från 12 länder, bland dem Storbritannien, USA, Tyskland, Spanien, Italien, Sverige. Av dem uppger 69 procent att automatisering av it-säkerhet med hjälp av AI skulle minska den negativa effekten av bristen på kunnig it-säkerhetspersonal. 64 procent säger dessutom att deras företag upplevde en ökning av cyberhot under det senaste året.
Undersökningen visar att 64 procent av respondenterna planerar att använda sig av AI-teknik för att automatisera sina säkerhetsprocesser. Detta räcker dock inte. AI kan endast hantera databehandlingen på ett effektivt sätt, men sen behövs det också utbildad it-säkerhetspersonal för att analysera resultaten av databehandlingen och hantera den övergripande säkerhetsstrategin.
HR-hatten
Enligt den färska Gartnerrapporten Top Security and Risk Management Trends är bristen på kunnig it-säkerhetspersonal ett konstant problem, som resulterat i misslyckade implementeringar av it-säkerhetslösningar. Bristen på it-säkerhetspersonal förväntas växa från 1 miljon under 2018 till 1,5 miljoner anställda vid slutet av år 2020.
– Det räcker inte längre med att it- och it-säkerhetsansvariga ser till att hela tiden uppdatera sitt skydd enligt cyberhotens utveckling. De måste också kommunicera till företagsledarna vilka som är affärsriskerna med hoten, för att på så vis få loss den budget som behövs, samt ta på sig HR-hatten för att kunna rekrytera den bästa it-säkerhetspersonalen, avslutar Ola Wittenby.
Läs mer om ämnet: