Snöfritt med IoT

fett-med-sno-pa-tak.jpg

Med sensorer kopplade till molnet kan fastighetsägare planera snöröjningen av tak och sänka kostnaderna för beställningar med kort framförhållning.

Fastighetsbranschens användning av IoT befinner sig lite i sin linda men nu presenteras en lösning som borde få stort genomslag i ett land där vinterväder är en återkommande överraskning.

Det är en lösning för att mäta snölast på tak bestående av sensorer som kopplas upp till molntjänster. En enkel lösning med tydliga fördelar exempelvis för centrumägare som har återkommande problem med stora mängder snö på stora platta tak.

Integrerade snöprognoser

Sensorerna känner av den aktuella påverkan av takets bärande konstruktion och ger tillsammans med integrerade snöprognoser värdefull information för att med framförhållning kunna bedöma när snöskottning behövs. Snöröjning som beställs i god tid blir mycket billigare än panikutryckningar, samtidigt som man slipper onödiga insatser när systemet visar att det inte behövs.

Hur kommer man igång på rätt sätt?

̶  Det lönar sig att börja med att testa på ett specifikt och extra utsatt ställe, sedan bygger man vidare, säger Torbjörn Fransson, teknisk rådgivare och projektledare på Free2move, i ett pressmeddelande.

20 februari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng