Bättre vägunderhåll med IoT

fet-snorojning-pa-vagen.jpg

Miljontals kronor kommer att kunna sparas för drift och underhåll av Sveriges vägar. Det menar Svevia som utvecklar en digital lösning med data från bland annat vägsensorer och uppkopplade fordon.

Med avancerad information om temperatur, väderförhållanden och väglag går det att få svar på frågor som när, hur och var det blir halt och med IoT-lösningar skräddarsy åtgärder för vinterväghållning.

– Ökad tillgänglighet av data från vägsensorer, uppkopplade fordon och maskiner skapar förutsättningar för högkvalitativa väglagsprognoser och optimering av insatser, vilket kan effektivisera framtidens vägunderhåll avsevärt. Samtidigt minskar den skadliga miljöpåverkan genom minskade transporter och minskad mängd saltanvändning, säger Andreas Bäckström, projektledare på Svevia, i ett pressmeddelande.

Förutom minskade kostnader och minskad negativ miljöpåverkan kan vi med en högre prognossäkerhet bidra med en högre trafiksäkerhet.

Andreas Bäckström, projektledare på Svevia

Säkrare trafik

Enligt de beräkningar som gjorts i projektet skulle vägunderhållet kunna effektiviseras med miljontals kronor per år. Potentialen med en dynamisk optimering av vintervägunderhållet är stor enligt Svevia.

– Förutom minskade kostnader och minskad negativ miljöpåverkan kan vi med en högre prognossäkerhet bidra med en högre trafiksäkerhet. Beslutstödsystemen och den ökade automatiseringsgraden förbättrar också arbetsmiljön med minskad stress för driftledningspersonal och maskinförare.

Utvecklingsprojektet ska slutrapporters i sommar och drivs i samarbete B&M systemutveckling, Vti, Klimator och Foreca med stöd från SBUF, Svenska byggbranschens utvecklingsfond.

11 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng