Bättre vård vid astma

par-som-aker-skridsko-en-fin-dag.jpg

Astmapatienter som får digitalt stöd får en förbättrad astmakontroll och lungfunktion. Det visar en ny studie av behandlingsprogrammet Astmakollen utvecklat av Region Dalarna och tillgängligt för patienter vid vårdcentral Ludvika/Grängesberg.

– Tanken med stöd- och behandlingsprogrammet Astmakollen är att patienten ska få kunskap, hjälp och stöd under sin behandling med allt från påminnelser att ta sitt läkemedel till instruktion för hur man tar sin inhalationsmedicin. Den digitala hjälpen fungerar som ett komplement till den traditionella behandlingen, säger Marie Persson distriktssköterska vid vårdcentral Ludvika/Grängesberg, som genomfört studien tillsammans med kollegan Maria Boström.

Genom Astmakollen kan patienterna bland annat ta del av sin personliga behandlingsplan, behandlingsmål och strategier, inhalationsinstruktioner via video och text, SMS-påminnelse om att ta inhalationsläkemedel, samt meddelandefunktion till vårdgivare.

Studien pågick under sex månader och genomfördes på astmapatienter uppdelade i två grupper. Den ena gruppen fick utöver den traditionella behandlingen på vårdcentralen tillgång till det digitala stöd- och behandlingsprogrammet Astmakollen. Den andra gruppen fick inte det.

Stöd via 1177.se

Tidigare forskning har visat att mer än hälften av patienterna med astma har fel inhalationsteknik och att många samtidigt har otillräcklig kunskap om vad som utlöser astma. Man har också låga förväntningar på vad man kan göra själv för att kontrollera sina besvär.

– Resultatet visar att patienter som får tillgång till det digitala stöd- och behandlingsplattformen via 1177.se och Astmakollen får förbättrad astmakontroll och lungfunktion jämfört med dem som inte använder det digitala stödet, säger Maria Boström, distriktssköterska och astma/KOL-sköterska på vårdcentral Ludvika/Grängesberg, i ett pressmeddelande.

För att mäta resultatet i studien användes symtomskattningsformuläret Astma Kontroll Test och dynamisk spirometri. Totalt slutförde 83 deltagare studien, varav 39 ingick i interventionsgruppen och 44 i kontrollgruppen.

4 februari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng