Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Så hjälper Dell EMC:s vårdapp

Från moderkort till guldsmycken och havsplast som blir till nya material. Dell EMC fortsätter att driva hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det senaste tillskottet är vårdappen som ska diagnostisera diabetes, cancer och andra allvarliga sjukdomar i Indien. Trisa Thompson, Chief Responsibility Officer på Dell EMC, förklarar. 

– När vi tittar framåt mot 2030 så händer det mycket i ett globalt perspektiv. Nu har vi ungefär sju miljarder människor på jorden, 2030 kommer vi att ha 8,5 miljarder, varav 3 miljarder kommer att gå från fattigare förhållanden upp till medelklass. Det kommer också innebära en ökad efterfrågan på världens resurser eftersom den nya medelklassen kommer vilja ha samma saker som den tidigare medelklassen alltid velat, såsom bilar, datorer, kläder och så vidare.

– Om världen konsumerade i samma utsträckning som amerikaner gör skulle vi behöva fem jordklot, så därför måste vi tänka mer seriöst på hur vi ska använda och återanvända de redan existerande materialen som finns i vår värld.

Vad gör Dell EMC för att få till en mer hållbar planet?

– Vi har börjat tänka nytt när det gäller återanvändning och vi försöker se gammalt material som en tillgång, inte skräp. Vi har alltid designat våra produkter för återvinning men nu tar vi också ut material ur återvinningen och skapar nya grejer av det. Vi har tidigare gjort det med plast men nu även med guld.

– Om man tar ett ton moderkort och ett ton guldmalm så är det mer guld i moderkortet, så vi borde ta och använda guldet därifrån istället. Tidigare i år så designade artisten Nikki Reid de här ringarna och lite annat till oss, och guldet är faktiskt taget från gamla moderkort. Och det viktigaste var självklart inte smyckena i sig utan att poängtera och visa på att vi måste börja återvinna och återanvända mer. Vi har alla gamla datorer och mobiler hemma och de innehåller värdefullt material som vi borde använda oss av.

Läs mer: Zenuitys big data-lösning hyllas 

– Ett annat område är plasterna i haven. Vi kommer i år att använda åtta ton gammal plast i våra paket, men det är inte så mycket mot åtta miljoner ton som kommer in till haven. Så då blir frågan: Hur löser vi detta i en större skala? För att göra det så har vi format organisationen Next Wave där målet är att skapa den första öppna leveranskedjan av havsplaster. Än så länge har vi åtta företag som gått med, där General Motors och Interface är två. Nu vill vi att fler företag går med för det här är ett problem som vi faktiska kan lösa – bara vi får tillräckligt många med oss.

Dessa lösningar handlar ju om den cirkulära ekonomin. Men har ni några nya tekniska hållbara lösningar?

– Vi har precis lanserat en nyhet i Indien som jag gillar väldigt mycket därför att den visar igen vad bra partnerskap kan göra. Indien har 1,3 miljarder människor där var femte person lider av en kronisk sjukdom, och dessa är ofta svåra att upptäcka. Det kan handla om till exempel hypertoni, diabetes och cancer.

– För att lösa det så tog vi hjälp av 70 volontärer som tillsammans utvecklade en app som kan screena av dessa sjukdomar, ladda upp informationen i molnet som sedan kommer direkt till en doktor. För många av dem blir det den första medicinska bedömningen de någonsin fått, och de får också en egen kopia av informationen. Genom att använda det här verktyget borde vi kunna nå 37 miljoner människor och Indiens regering har nu släppt det i 160 provinser. Jag är väldigt nyfiken på potentialen i det här projektet. 

Läs mer: Dell EMC sår IoT-frön 

Hur kan fler företag engagerar sig i projekt som dessa?

– Vi har faktiskt tittat på våra kunder och vi ser att en absolut majoritet delar våra intressen. Så vi försöker hela tiden vända oss mot dem och få dem att engagera sig i dessa projekt, och jag tror vi kommer finna stor lycka där. Sedan måste vi också arbeta med länders regeringar och universitet för att verkligen föra ihop folk och tackla några av de här utmaningarna tillsammans. För med teknik, innovation och passion så kan vi lösa de här problemen, avslutar Trisa Thompson. 

Läs mer: Teknik som utvecklar människan 

4 maj 2018 Uppdaterad 19 augusti 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Fem Färgglada Cirklar Mot Vit Bakgrund

Fem hållbara tips

21 jan 2021 digit

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

En Papperskasse Med Växter Som Sticker Upp
video
Ett samarbete med Dell

Allt förnybart på Dell 2030

13 nov 2020 digit

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Stormigt Hav

MS moln i havet

15 sep 2020 digit

Microsoft har plockat sin cylinder med servrar som legat i havet under ett två år långt pilotprojekt. Syftet har varit att utnyttja vattnet som nedkylningsresurs och resultaten är positiva.

Indisk Rupie Med Mathatma Gandi (1)

Kodens förlorare

7 sep 2020 digit

När västvärlden utlokaliserar hanteringen av gamla kodspråk till utvecklingsländer finns det en risk att det skapar ett B-lag inom programmering. Det visar en avhandling från Malmö universitet.

Tecknade Tekniska Prylar I Ett Färggrant Rutnät

75 milj ton avfall

6 jul 2020 digit

Världens befolkning kommer att kasta närmare 75 miljoner ton elektroniskt avfall 2030, vilket är 20 miljoner ton mer än vi kastade förra året. Det visar en ny forskningsrapport.

Strand Renthav Havsplast
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Rent hav blir pc

30 jun 2020 digit

HP har världens mest hållbara pc-portfölj. Det baserar bolaget på flest antal produkter med miljömärkningen EPEAT. Bolagets arbete omfattar bland annat ett hållbart val av material, insamling av havsplast i Haiti och tågtransporter från Kina.

Dell Screens 960640
video
Ett samarbete mellan Dell och Voister

Dells öppna skärmar

9 jun 2020 digit

När Dell Technologies utvecklar skärmar ligger fokus på att garantera hög kvalitet, öppen standard och hållbarhet. Dessutom, skulle något gå sönder skickas en ny skärm dagen efter.