AI-revisorer försäkrar

brutit-benet-pa-semestern.jpg

Länsförsäkringar har startat ett tvåårigt forskningsprojekt för att effektivisera sin revision med hjälp av AI. Målet är dels att frigöra arbetstid för medarbetarna, dels att erbjuda försäkringstagarna bättre handläggning. 

– Vi kommer att utveckla en automatisk revisionsfunktion baserad på AI och när det gäller det repetitiva och tidskrävande arbetet inom revision kan AI definitivt ta över, säger Jan Svanberg, lektor i företagsekonomi vid högskolan i Gävle, i ett pressmeddelande.

– Datorn måste förstå också det som revisorn inte kan berätta om, alltså den intuitiva kunskapen. Vi ska träna datorn att göra kopplingar som inte fanns tidigare och på så sätt bygga upp en sorts intuitiv kunskap hos datorprogrammet. Förenklat kan man säga att istället för att ge exakta instruktioner till datorn om vad den ska göra, kommer vi att programmera den till att förstå problem och lösa dem på egen hand.

Utmanar och utvecklar

Inom internrevision finns det en hel del att göra med hjälp av AI. Med satsningen på forskning vill Länsförsäkringar erbjuda sina medarbetare möjligheten att slippa enahanda rutinuppgifter, till intellektuellt mer krävande arbetsuppgifter där de kan göra skillnad och bidra till företagets utveckling. I slutänden gynnar detta försäkringstagarna i form av bättre handläggning, mer precision och mindre felaktiga beslut.

Moralisk integritet

Projektet är en påminnelse om att datorer som löser problem på egen hand snart kan ta över arbeten som utförs av välutbildade. Men AI behöver inte betyda färre jobb, många tror att det blir tvärt om. Från år 2020 räknar man med en positiv nettoeffekt på sysselsättningen.

– Revisorer kommer fortfarande att behövas för att ge råd och bidra med sin kunskap om det som datorn kommer att ha svårast för, intuition, känsla och moralisk integritet, säger Jan Svanberg.

Det tvååriga forskningsprojektet hos Länsförsäkringar är ett samarbete mellan flera lärosäten men projektets hemvist är vid högskolan i Gävle.

8 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT