Skatt på digitala tjänster

euro-i-rullar.jpg

När EU-ländernas ekonomi- och finansministrar möttes den 4 december inom ramen för Ekofin-rådet var en viktig uppgift att komma överens om en allmän inriktning på förslaget om skatt på intäkter från vissa digitala tjänster.

Enligt förslaget som presenterades i mars i år ska företag över en viss storlek betala skatt för intäkter från vissa digitala tjänster. Skattskyldigheten ska enligt förslaget gälla oberoende av om företaget går med vinst eller förlust, det vill säga en omsättningsbaserad skatt, skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Nya affärsmodeller

Sedan flera år tillbaka pågår ett internationellt arbete inom ramen för OECD med att motverka så kallad skattebaserosion och förflyttning av vinster. Syftet är att säkerställa att vinster beskattas där de uppkommer. En fråga som diskuterats är var värde skapas i de digitala företagen. I dag saknas en global samsyn i frågan. OECD ska lägga fram en rapport under 2020 som tar sig an frågan, skriver regeringskansliet.

EU-kommissionens förslag om beskattning av digitala ekonomin handlar om beskattning som ett resultat av de nya affärsmodeller som har växt fram genom digitaliseringen av ekonomin.

6 december 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng