EU lyfter AI

tva-robotar-som-pratar-med-varandra.jpg

Europas satsningar på digital utveckling med fokus på AI ligger EU:s ministerråd för konkurrenskraft varmt om hjärtat. Redan i år lanseras en handlingsplan för AI, som ska gälla fram till 2025. Ökad cybersäkerhet och industrins konkurrenskraft är Sveriges fokusområden.

EU-kommissionen presenterade tidigare i år ett initiativ inom området artificiell intelligens, AI, med syfte att dels främja EU:s tekniska och industriella kapacitet, dels förbereda EU på de socioekonomiska förändringar som utvecklingen inom AI öppnar för. I initiativet framhåller EU-kommissionen också vikten av ett etiskt och rättsligt ramverk för AI, skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande.

EU-kommissionens förslag om en förordning om programmet för ett digitalt Europa för perioden 2021-2027 är också viktigt för utvecklingen inom AI. Dessutom kommer EU-kommissionen i år presentera en handlingsplan för AI för perioden 2019-2025.

Europeisk industristandard

På mötet kommer ministrarna att få en presentation av EU-kommissionen och ha en debatt om riktlinjerna på området. Sverige anser att AI bör ha en framskjuten plats i den europeiska diskussionen, och att utvecklingen inom AI och dess potential för industrins utveckling återspeglas i en kommande europeisk industristrategi.

Ur svenskt perspektiv är det också viktigt att EU:s handlingsplan för AI omfattar internationella standarder, etiska riktlinjer, användningen av befintliga så kallade testbäddar och samarbeten mellan akademi och industri inom Europa. Risker för cyberattacker bör också lyftas.

6 november 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng