Säkerhetshot mot controllers

euriocoins-960640.jpg

Cyberattacker för att komma åt bankkontouppgifter är ett av de snabbast växande säkerhetshoten, där skadlig programvara, trojaner, används för att ta reda på användarens lösenord och andra uppgifter som rör bankkonton. Fokus för attackerna är företagens ekonomiansvariga.

– Vi kan se att antalet attacker i syfte att komma åt känsliga bankdata har skiftat fokus och minskar hos privata användare samtidigt som företagen blivit allt mer utsatta. En viktig lärdom för företagen är att vidta samma försiktighet på jobbet som privat, då konsekvenserna av dessa attacker kan bli allvarliga, säger Ola Wittenby, vd på Trend Micro i Sverige, i ett pressmeddelande.

Rapporten från Trend Micro visar att mejl fortsätter vara det vanligaste sättet att sprida skadliga program och antalet blockeringar ökade med 49,4 procent mellan juli och september.

Ökning med 64 procent

Totalt upptäcktes nästan 56 000 attacker mot företag under perioden juli-september, varav drygt 22 000 i september. Det motsvarar en ökning på 64 procent sedan föregående kvartal.

Under samma period upptäcktes 1,2 miljoner attacker via skadliga program i Sverige, där 54 procent av upptäckterna gjordes under september. Att jämföra med de globala siffrorna för samma period, där september står för 44 procent av samtliga 285 miljoner upptäckter av skadlig kod.

Under 2017 ökade antalet vd-bluffmejl starkt och den utvecklingen höll i sig under årets början, med 4 000 bedrägeriförsök under första kvartalet. Men nu har utvecklingen vänt och under tredje kvartalet redovisades drygt 2 400 så kallade vd-bedrägerier. Ekonomichefer är mest utsatta för dessa bedrägeriförsök, tätt följt av controllers, revisorer och andra yrkesgrupper inom ekonomi.

3 december 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng