Digital superstockholmare

roda-mattan-med-paparazzi.jpg

Stockholms Handelskammare har utsett 2018 års 55 bästa stockholmare som är kända utomlands. Idrottsstjärnorna, näringslivsikonerna, skådespelarna och kungligheterna på listan får se sig besegrade av Anne-Marie Eklund Löwinder, en av endast sju personer som har nyckeln till internets säkerhet.

– Digitaliseringen är en av de absolut tydligaste och viktigaste globala trenderna under de senaste decennierna. Det är en utveckling som på bred front förändrat människors beteenden, hur vi gör affärer och hur vi kommunicerar och tar till oss information, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Anne-Marie-Eklund-Lowinder2-HiRes-3.jpg

Anne-Marie Eklund Löwinder är till vardags nätsäkerhetsexpert på Internetstiftelsen.

Vissa stockholmare gör större avtryck än andra. Inte bara i Sverige utan också i världen. Det har Stockholms Handelskammare tagit fasta på och lyfter därför fram 55 stockholmare som har tagit Stockholm ut i världen, och världen till Stockholm.

Nyckeln till internet

Överst på listan placeras svenska nätsäkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen, IIS. Hon är en av endast sju människor som förfogar över en nyckel till internets största hemlighet. Två gånger om året reser hon till ett datacenter utanför den lilla staden Culpeper i närheten av Washington DC.

Då i rollen som kryptoofficer. Med sig har Anne-Marie Eklund Löwinder alltid en liten träask där hon förvarar en fysisk nyckel. Den används för att säkra internets fortsatta existens.

Några andra namn på Stockholms Handelskammarens lista är Efva Attling, First Aid Kit, Malin Åkerman, Rikard Grönborg, Peter Jöback, Gabriel Landeskog, och Zara Larsson.

28 december 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock, daniel roos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng