Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan Cisco och Voister

Cisco säkrar skogen

Skogsmaskinsföretaget Komatsu Forest har investerat i två hyperkonvergerade datacenter från Cisco. Valet föll på Hyperflex 3.0 med stöd för stretchat kluster och därmed ska säkerheten, skalbarheten och prestandan bli bättre.

Vill du veta mer om hur och varför Cisco Hyperflex kan hjälpa dig i din verksamhet?

 Först tittade vi på outsourcingalternativ men vi bedömde att vi har för stor verksamhet med många servrar för att köra i någon annans regi. Av de olika hyperkonvergerade alternativen som finns så upplevde vi att vi fick mest för pengarna med Hyperflex. Vi får en bättre skalbarhet i och med att vi kan bygga ut disk och minne hur vi vill. Med andra leverantörer hade vi behövt köpa noder till en styckkostnad, säger Andreas Hedström, data center systems specialist på Komatsu Forest.

Under hösten 2017 så började Komatsu Forest titta på att förnya deras befintliga datacenterinfrastruktur. Då hade de ett traditionellt center med sju Cisco-servrar kopplat till en Fiberchannel lagringslösning från Dell EMC. Sedan undersökte de möjligheten att med hyperkonvergerat skala bort ett skikt kring lagringen, i och med att man köper Hyperflex som ett paket.

Började med version 3

Komatsu Forest

Komatsu Forest är en av världens största tillverkare av skogsmaskiner. Det är ett dotterbolag till Komatsu-koncernen, sysselsätter cirka 1700 anställda och har sitt huvudkontor i Umeå.

Komatsu Forest gick direkt in på Hyperflex 3.0 som innehåller stöd för stretchat kluster över två hallar, vilket var nytt för den versionen. Rent konkret innebär det att Komatsus datahallar står 200 meter ifrån varandra i två olika byggnader, men om en brand eller ett strömavbrott sker i någon av hallarna så behöver inte konsekvenserna bli så stora.

 Med den här lösningen kan vi nyttja all kapacitet samtidigt. Vi har gjort tester där vi har ryckt strömmen i ena datacentret och då har driften tagits upp av det andra. Då tappar man hälften av serverkapaciteten men driften av de viktigare systemen klarar sig. Det finns ett stort värde för oss att kunna ha systemen igång trots elstörningar.

– Traditionellt har det varit svårt att managera såna här lösningar, men i och med att man nu har dubbla kopior på varsin sida så skapas en ökad tillgänglighet på ett helt annat sätt än tidigare. Och prestandan blir inte speciellt lidande.

Nytt och under utveckling

En av få baksidor med Hyperflex är att det är en färsk lösning, menar Andreas Hedström.

– Vi har uppfattat det som så att Cisco är en relativt ny spelare på den här marknaden, och tekniken med stretchade kluster är under utveckling. Därav finns ju en oro av att vara först ute med något nytt, men å andra sidan kan man ju också säga att vi blir först med den senaste tekniken.

Finns det utvecklingsmöjligheter med Hyperflex?

Cisco Hyperflex

Vill du veta mer om hur Hyperflex kan passa i din verksamhet? 

– Ja, verkligen. Driftmässigt har det fungerat bra men vi har inte hunnit titta på vissa uppdateringar än. Sedan tror jag också att vi med Hyperflex på sikt kan managera våra datacenter med färre kompetenser, vilket gör att våra anställda kan bidra i andra mer värdeskapande aktiviteter.

14 november 2018 Uppdaterad 27 februari 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Komatsu Forest

Rekommenderad läsning

El Nat Btea
video
ett samarbete med HPE

NIS-säkert elbolag

27 nov 2020 digit

BTEA, som är verksamma i Jämtland, Härjedalen och Medelpad, har börjat använda sig av HPE Simplivity. Infrastrukturen har ökat säkerheten och effektiviteten och hjälpt bolaget att bli förenligt med NIS-direktivet.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Kvinna På Brygga I Yogaställning Där Hon Står Upp Och Böjer Överkroppen Längs Med Benen
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Först med vikbar skärm

28 aug 2020 digit

Med den nya Thinkpad X-serien lanserar Lenovo vikbara skärmar. Det innebär att datorn kan förvandlas till en läsplatta och blir lättare att hantera. Samtidigt uppgraderas de traditionella Thinkpad X-datorerna med ännu högre säkerhet och hållbarhet.

gem och häftstift i glada färger.jpg
video
ett samarbete mellan Microsoft och Voister

AJ:s agila arbete

27 apr 2020 digit

Med Power BI får AJ Produkter bättre koll på lönsamhet, nyckeltal och affärer. Det menar Johan Petersson, CIO på AJ Produkter.

ljusa blommor på en äng.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Kompensera med Lenovo

17 apr 2020 digit

För varje produkt finns ett unikt serienummer som klimatkompenseras och bidrar till vindkraftverk i Bulgarien och Kina. Lenovos projekt CO­2 Compensation Services startade som ett nordiskt initiativ och lanseras nu i hela världen. 

kvinna-med-hund-jobbar-hemifrån.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Workstation på distans

20 mar 2020 digit

Nu kan alla som på jobbet använder en workstation även dra nytta av den kraftfulla datorn på distans. HP Zcentral garanterar 100-procentig prestanda och är en helhetslösning både vad gäller hård- och mjukvara.

killar sitter vid datorer och spelar på en turnering.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

Snabbare dator med AMD

6 mar 2020 digit

Datorspelsfanatiker har länge uppskattat AMD för bolagets grafikkortsteknik och processorer, men nu finns anledning för alla som är sugna på mer datorkraft på liten yta att spärra upp ögonen. I en mängd av HP:s datorer finns den senaste AMD-tekniken. 

två resväskor på en flygplats med ett flygplaan i bakgrunden.jpg
video
ett samarbete mellan cisco och voister

Flyg med wifi 6

3 mar 2020 digit

Företag och organisationer har börjat anamma wifi 6-tekniken och samtidigt anpassas allt fler klienter för nästa generations nätverk. Med kortare svarstider och bättre applikationsupplevelse kommer flygplatser och shoppingcenter tjäna på att växla upp sina nät. 

en rauk på gotland.jpg
video

Så klimatsatsar Svenska spel

2 mar 2020 digit

97 varv runt jorden med en Volvo V40. Så mycket koldioxid har Svenska spel sparat in de senaste sju åren tack vare sitt hållbarhetsarbete. Nu tar det statliga bolaget nya kliv i samma riktning med sitt klimatsmarta datacenter och färre flygresor.