Cisco säkrar skogen
Skogsmaskinsföretaget Komatsu Forest har investerat i två hyperkonvergerade datacenter från Cisco. Valet föll på Hyperflex 3.0 med stöd för stretchat kluster och därmed ska säkerheten, skalbarheten och prestandan bli bättre.
– Först tittade vi på outsourcingalternativ men vi bedömde att vi har för stor verksamhet med många servrar för att köra i någon annans regi. Av de olika hyperkonvergerade alternativen som finns så upplevde vi att vi fick mest för pengarna med Hyperflex. Vi får en bättre skalbarhet i och med att vi kan bygga ut disk och minne hur vi vill. Med andra leverantörer hade vi behövt köpa noder till en styckkostnad, säger Andreas Hedström, data center systems specialist på Komatsu Forest.
Under hösten 2017 så började Komatsu Forest titta på att förnya deras befintliga datacenterinfrastruktur. Då hade de ett traditionellt center med sju Cisco-servrar kopplat till en Fiberchannel lagringslösning från Dell EMC. Sedan undersökte de möjligheten att med hyperkonvergerat skala bort ett skikt kring lagringen, i och med att man köper Hyperflex som ett paket.
Började med version 3
Komatsu Forest
Komatsu Forest är en av världens största tillverkare av skogsmaskiner. Det är ett dotterbolag till Komatsu-koncernen, sysselsätter cirka 1700 anställda och har sitt huvudkontor i Umeå.
Komatsu Forest gick direkt in på Hyperflex 3.0 som innehåller stöd för stretchat kluster över två hallar, vilket var nytt för den versionen. Rent konkret innebär det att Komatsus datahallar står 200 meter ifrån varandra i två olika byggnader, men om en brand eller ett strömavbrott sker i någon av hallarna så behöver inte konsekvenserna bli så stora.
– Med den här lösningen kan vi nyttja all kapacitet samtidigt. Vi har gjort tester där vi har ryckt strömmen i ena datacentret och då har driften tagits upp av det andra. Då tappar man hälften av serverkapaciteten men driften av de viktigare systemen klarar sig. Det finns ett stort värde för oss att kunna ha systemen igång trots elstörningar.
– Traditionellt har det varit svårt att managera såna här lösningar, men i och med att man nu har dubbla kopior på varsin sida så skapas en ökad tillgänglighet på ett helt annat sätt än tidigare. Och prestandan blir inte speciellt lidande.
Nytt och under utveckling
En av få baksidor med Hyperflex är att det är en färsk lösning, menar Andreas Hedström.
– Vi har uppfattat det som så att Cisco är en relativt ny spelare på den här marknaden, och tekniken med stretchade kluster är under utveckling. Därav finns ju en oro av att vara först ute med något nytt, men å andra sidan kan man ju också säga att vi blir först med den senaste tekniken.
Finns det utvecklingsmöjligheter med Hyperflex?
– Ja, verkligen. Driftmässigt har det fungerat bra men vi har inte hunnit titta på vissa uppdateringar än. Sedan tror jag också att vi med Hyperflex på sikt kan managera våra datacenter med färre kompetenser, vilket gör att våra anställda kan bidra i andra mer värdeskapande aktiviteter.
Läs mer om ämnet: