Ät gott med VR

goda-ostar-och-vin.jpg

Uttrycket äta med ögonen har just testats på Cornelluniversitetet. Syftet med projektet var att utveckla en lättanvänd och överkomlig teknik för sensoriska utvärderingar av livsmedel. En bit ost och ett par VR-glasögon bekräftar omgivningens betydelse för våra smakupplevelser.

– När vi äter uppfattar vi inte bara matens smak och arom, vi får sensorisk inmatning från vår omgivning med våra ögon, öron, och våra minnen av omgivningen, säger Robin Dando, docent i matvetenskap vid Cornelluniversitetet och huvudförfattare till studien som publicerats i Journal of Food Science.

I studien fick 50 deltagare VR-glasögon och tre identiska bitar grönmögelost. Med hjälp av 360-gradersvideos fick de sedan äta sin ost i ett avskilt bås, på en trevlig parkbänk samt i universitetets kostall. Deltagarna upplevde ostens smak som starkast i stallet, jämfört med båset och parkbänken.

Studien visar miljöns betydelse för vår matupplevelse. Den bekräftar också möjligheterna med VR-teknik för att testa och utveckla livsmedel.

– VR-tekniken tillför miljökvaliteterna till maten som konsumeras och gör den här typen av testning både effektiv och ekonomisk, säger Robin Dando.

Källa: eurekalert.org

7 november 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng