Bättre vård med VR

personal-pa-sjukhus-i-rorelse.jpg

Forskare vid Högskolan i Skövde skapar virtuella miljöer för att förbättra design och produktionsprocesser. På så sätt kan simuleringar för sjukvård och industri optimeras och resultaten omsättas till verkligheten.

– Vi kan behöva tänka i nya banor för att lösa de utmaningar som finns inom sjukvården. Och då kan simuleringar göra skillnad. Hur kan vi minska väntetider för patienter? Hur bör vi designa en ny akutmottagning? Inom industrin har man, på sina håll, kommit en bit på väg. Och inom sjukvården kan tester i den virtuella miljön göra skillnad för människor som är i behov av vårdinsatser. Så det är väldigt viktigt att satsa på framöver, säger Ainhoa Goienetxea, doktorand på institutionen för ingenjörsvetenskap vid Högskolan i Skövde, i ett pressmeddelande.

Läs mer: VR är forskarens bästa vän

Verklighetens kopia

För att förbättra och utveckla produktionsprocesser inom industrin och sjukvården använder forskarna vid Högskolan i Skövde simuleringar, där tester och scenarier skapas, utspelas och optimeras. För att i nästa steg, när allt är grundligt genomarbetat, göra skillnad på riktigt – i den verkligen kopian. Projektet har två spår: Virtual Health och Virtual Engineering.

– Det handlar om att designa och förbättra produktionsprocesser inom industrin och sjukvården. Simuleringar ger också underlag till beslutsfattare för att kunna fatta rätt beslut i ett utvecklingsarbete, berättar Ainhoa Goienetxea.

Simuleringsprojektet är knutet till Skaraborgs Innovativa Miljöer som ska öka tillgången till simulering, forskning och demonstratorer för i första hand små- och mellanstora företag. Något som i förlängningen skapar tillväxt och ökad konkurrenskraft i regionen. Projektet bygger på reella behov från näringslivet och den offentliga sektorn och ska stimulera nya innovativa lösningar.

14 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng