Scania väljer valfrihet

Med målet att erbjuda sina 50 000 medarbetare full valfrihet i 100 länder driver Scania nu en pilot för Macanvändare i molnet. Jätteprojektet med många tekniska utmaningar blir en värdefull erfarenhet också för den övriga Volkswagen-koncernen.

– Vi vill att varje medarbetare själv ska kunna välja vilken dator de arbetar med och vara produktiv så fort de kommer in på ett Scaniaområde. Har de till exempel jobbat med Mac tidigare ska de kunna fortsätta med utan att lära om för att vi arbetar med ett visst operativsystem eller en viss infrastruktur, säger Tommy Löw, tjänsteansvarig på Scania.

Hur ser intresset ut?

– Vi ser ett jättestort intresse för att använda Mac. Nu är vi mitt upp i projektet med en pilot där 25 användare kör hela tjänsten och intresset för att vara med har varit enormt, säger projektledaren Martin Warell.

Office 365 är en jätteviktig förutsättning för att kunna starta den pågående stora pilot- och klienthanteringen.

tommy löw, tjänsteansvarig på scania

Vilka tekniska utmaningar innebär utrullningen?

– Vi utmanar hela vår infrastruktur och våra olika förvaltningsled på befintliga system och applikationer. Traditionellt har vi byggt upp helheten i Scanias nät och andra tjänster som vi har. Nu ska vi gå till en helt och hållet internetbaserad molnlösning och då sätts allt vi gjort tidigare på sin spets. Det finns med andra ord en hel del interna tekniska utmaningar att komma runt.

– Det här löser vi med hjälp av Martin, som är en väldigt duktig och engagerad projektledare. Han går igenom olika projekt och de infrastrukturella delar som berörs. Vi försöker också använda de molnmöjligheter vi redan har internt. Office 365 är en jätteviktig förutsättning för att kunna starta den pågående stora pilot- och klienthanteringen.

Hur många användare räknar ni med?

– Det är svårt att uppskatta men vi räknar med ungefär 1 000 användare ett år efter att vi släppt tjänsten. Det är del medarbetare inom media på Scania, men kontorsanvändare och utvecklare är också stora grupper. Det slår alltså brett inom Scania och framför allt utvecklare har visat ett väldigt stort intresse. Eftersom Mac-datorn är Unixbaserad är det väldigt naturligt och enkelt för dem att jobba mot molnet.

Vilket gensvar får ni från den övriga koncernen?

– Intresset från Volkswagen är jättestort och vi delar våra lösningar och erfarenheter med VW, Audi och andra brands. Vi försöker också ta fasta på vad de har gjort i sin värld och ta lärdom av det. På så sätt utvecklas en väldigt stor organisation tillsammans och med hjälp av varandra.

Vad bör andra organisationer tänka på inför ett liknande projekt?

– Titta på vilka resurser och vilken kapacitet som finns internt. Vad kan vi göra för att nå slutmålet? Hur kan vi möta säkerhetsavdelningens krav på en säkrad plattform samtidigt som vi möter användarens krav på en produktiv klient, avslutar Tommy Löw.

24 oktober 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter elisabeth noredigitFoto fredrik kron, scania

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng