Mer flis för skogen

klok-som-en-uggla.jpg

Med webbverktyget Flis av Flis i Skogskunskap kan skogsägare räkna ut hur mycket skogsbränsle som går att ta ut i ett bestånd, men också vilka konsekvenser uttaget får för beståndets tillväxt och ekonomi. 

– Det är viktigt att väga in tillväxtförlusterna när man räknar på ekonomin i skogsbränslekedjan, säger forskaren Staffan Jacobson, Skogforsk, och fortsätter:

– Med verktyget kan skogsägaren själv se konsekvenserna av olika alternativ. Resultatet visas bland annat i form av ett break-even, det pris som skogsbränslet måste ha för att kompensera för kostnaderna.

Risk för sämre tillväxt

Flis av Flis är ett beslutsstöd för skogsägare som står inför valet att leverera skogsbränsle från ett enskilt bestånd.

Skogsbränsle har en nyckelroll i omställningen till en fossilfri ekonomi men uttaget är också förenat med konsekvenser. När grenar och toppar tas till vara plockas också värdefulla näringsämnen ut från beståndet.

Upprepade uttag av hela träd i röjning och gallring kan ge tillväxtminskningar på 5-15 procent. I en studie av helträdsgallring i tallskog minskade stamtillväxten med 15 procent under en 30-årsperiod. Minskningen var till och med större än den biomassa som tagits ut som skogsbränsle.

Skogsbränsleuttaget får ekonomiska konsekvenser på flera sätt. På intäktssidan hittar man ersättningen för det levererade skogsbränslet, men också en billigare föryngring om hygget är rensat från grenar och toppar. På utgiftssidan finns risker för tillväxtförluster och ökade körskador när mindre ris täcker marken.

Askåterföring eller inte

Verktyget bygger, som många andra i Skogskunskap, på funktioner för trädens tillväxt under olika förhållanden, samt pris- och kostnadsfunktioner för att beräkna virkets värde. Användaren kan själv reglera hur stort uttag som ska göras, och om särskilda åtgärder som askåterföring ska sättas in.

Skogforsk är det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, finansierat av staten och skogsnäringen. Skogforsk utvecklar kunskaper, tjänster och produkter som ökar hållbarheten i brukandet av skogen, till nytta för samhället.

 

6 juli 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT