Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Guld och digitala skogar

ekorre_i_tall.jpg

Med rötterna i 1800-talet är det inte helt enkelt att förändra skogsnäringen. Men för Norrskog låg medlemmarnas bästa i den digitala skogen och en webbplats och en app gör förvaltningen enklare och mer flexibel.

Det går nästan 100 år för att den lilla tallplantan ska bli ett träd redo för avverkning. Det är ett tidsperspektiv som påverkat skogsnäringen på flera sätt.

– Skogsbranschen är lite som den växande skogen – det tar tid med förändringar men idag är vi långt framme i vår tekniska utveckling när vi pratar industri och genomförande av tjänster i skogen. I stora delar ligger vår bransch i den digitala frontlinjen. Det som inte hängt med är utvecklingen för våra medlemmar - men nu händer det saker, säger Nina Andersson som är medlemsutvecklare på skogsägarföreningen Norrskog.

Dagens skogsägare är moderna människor med allt vad det innebär av livsstil och intresse för ny teknik.

NinaAndersson_Norrskog.jpg

Nina Andersson på Norrskog är nominerad till Årets Digitaliseringsledare 2018.

– Drygt 30 procent av våra 12 000 medlemmar bor inte på sin skogsfastighet utan är distansskogsägare. Skogsägarna vill att det ska vara enkelt att ta en aktiv del i förvaltningen av sin skog, oavsett var man bor.

Informationen i pärmar

Hur kan då en organisation som geografiskt spänner över Ångermanland, Jämtland, Medelpad samt Södra Lappland och där varje skogsägare har unika mål för sin skog och sitt skogsbruk, bli mer lönsam och mer tillgänglig? Svaret blev en medlemswebb och den app som bland annat resulterat i att Nina Andersson är nominerad till Årets Digitaliseringsledare 2018.

Läs mer: Norrskogs app gör Sveriges skog digital

Läs mer: Säkrare Norrskog med digitala lektioner

– När jag började här för drygt fyra år sedan var en av mina första arbetsuppgifter att modernisera och utveckla medlemswebben. Norrskog som organisation skapade digitala skogsbruksplaner redan 1998 och från hösten 2016 kan medlemmarna nu titta på och redigera i skogsbruksplanen på medlemswebben. Det var ett stort steg för skogsägarna som tidigare hade informationen i pärmar och inga möjligheter att interagera med affärssystemet. Här såg vi att det fanns värdefulla mervärden för våra medlemmar som ju också äger föreningen.

Lång önskelista

Utvecklingsarbetet började 2015 med en omfattande inventering av medlemmarnas önskemål. Under sex månader genomfördes en rad workshops med olika fokusgrupper och till slut kokade svaren ner till en lång önskelista över digitala tjänster som skapar värden för skogsägare.

– Överblick över ekonomin, direktkontakt med Norrskogs skogsrådgivare och tillgång till skogsbruksplanerna med fastighetens olika delar och de åtgärder som planeras under den närmaste femårsperioden, som gallring och röjning, var de önskemål som förenade flest medlemmar och som fick styra det fortsatta utvecklingsarbetet.

Idén om en app låg nära till hands i Norrskogs strävan att erbjuda medlemmarna hög tillgänglighet och värdeskapande tjänster.

– Skogsägarappen är ett smidigt verktyg med syfte att stötta våra medlemmar att fatta bra beslut. Du kan till exempel koppla upp dig ute i skogen och ange gps-koordinaterna till ett område som bör gallras och skicka direkt till din rådgivare för åtgärd. Appen erbjuder sex stycken kartlager inklusive svampställen, naturvårdsområden och våtmarker. Än så länge är det inte så många av våra medlemmar som använder appen men intresset växer. Inte minst bland skogsägare som vill dela med sig av innehållet till flera familjemedlemmar.

Det kommer mer

Medlemswebben och skogsägarappen lanserades i september 2016 och följdes upp av en stor utbildningsturné med målet att instruera och väcka intresse hos så många som möjligt. Idag väljer 8 000 skogsägare aktivt att gå in på medlemswebben och investeringen har också haft andra mätbara resultat.

Årets Digitaliseringsledare

Priset Årets Digitaliseringsledare delas ut av tidningen Chef och Atea under Chefgalan som äger rum den 8 mars 2018 på Grand Hôtel i Stockholm.

Tanken med priset är att belöna en ledare som vågat visa vägen och lyckats göra sin organisation mer digital.

– Hittills har den postala hanteringen halverats och det spar stora pengar i en organisation där en uppdragsredovisning kan omfatta upp till sju dokument. Genom att erbjuda våra medlemmar möjligheter att interagera med all information om deras skog blir vi effektivare, snabbare och mer lönsamma. Det är win-win för våra 12 000 ägare.

Vad tycker du om att vara nominerad till Årets Digitaliseringsledare 2018?

– Det är jätteroligt att det vi gör för våra medlemmar i Norrskog uppmärksammas. Det är en personlig nominering men jag tycker det är ett välkommet erkännande av branschen och utvecklingen mot ett allt mer digitaliserat skogsägande och -brukande.

Nu planerar Nina Andersson och hennes kollegor för vidareutvecklingen av medlemswebben med funktioner som digital signering av avtal och möjligheter att flytta pengar mellan konton.

12 januari 2018 Uppdaterad 27 februari 2019 Reporter anne hammarskjöld ledarskap Foto adobestock

Rekommenderad läsning

sjuka-lov-960640.jpg

Data botar skogen

5 nov 2018 digit

Nu vill industri och forskare göra skogsbruket mer effektivt genom smart digitalisering. Forskningsprogrammet Mistra Digital Forest får under fyra inledande år 58 miljoner kronor i stöd.

klok-som-en-uggla.jpg

Mer flis för skogen

6 jul 2018 digit

Med webbverktyget Flis av Flis i Skogskunskap kan skogsägare räkna ut hur mycket skogsbränsle som går att ta ut i ett bestånd, men också vilka konsekvenser uttaget får för beståndets tillväxt och ekonomi.

träd-skog-960640.jpg

Se all skog i mobilen

5 apr 2018 digit

Nu finns Skogsstyrelsens båda tjänster Skogliga grunddata och Skogens pärlor även tillgängliga via två appar.

dubbelbild där silvia ernhagen tar emot pris för årets digitaliseringsledare till vänster och visar upp priset till höger.jpg

Bris vinner digitaliseringspris

9 mar 2018 ledarskap

Abused emojis, Brisbott och kvällsgränsnitt på hemsidan. Det är några av de digitala tillskott på Bris som gjort att kommunikationschef Silvia Ernhagen har utnämnts till Årets digitaliseringsledare.

mellanskog-960640.jpg

Säkrare skog med laser

6 mar 2018 digit

Skogsägarföreningen Mellanskog digitaliserar på många olika fronter. För att göra verksamheten mer mobil har de utvecklat en fältapp, och samtidigt har de börjat använda sig av laserdata och planerar även en framtida drift med drönare.

Norrskog_960x640.jpg

Säkrare Norrskog med digitala lektioner

2 maj 2017 ledarskap

Korta lektioner på mejl – så utbildar Norrskog sina anställda i informationssäkerhet. Bakom utbildningen står norska företaget Junglemap.

träd 960640.jpg

Laserscanning revolutionerar skogen

3 mar 2017 digit

Mäta all Sveriges skog genom laserdata? Japp, till och med träden har blivit digitala när Stora Enso Skog digitaliserar.

skog 960640.jpg

Norrskogs app gör Sveriges skog digital

10 feb 2017 digit

Nu kan Sveriges skogsägare ta med sig surfplattan ut i skogen och via geopositionering registrera varenda fallet träd, svampställe, vindfälle eller vad man nu vill. Och allt sker via Norrskogs nya app.

KallePuffbild_960x640.jpg

Nominera årets digitaliseringsledare

29 jun 2016 ledarskap

Är din verksamhetschef en djärv drivkraft bakom digitaliseringen på din arbetsplats? Kanske stämmer du själv in på beskrivningen? Då ska du nominera honom eller henne –eller dig själv – till Årets digitaliseringsledare