Regeringens plan för AI

huvudentre på science park center i göteborg en fin sommardag.jpg

Huvudentré på Science Park Center i Göteborg.

En ny internationell samverkansmiljö för AI ska etableras på Lindholmen Science Park i Göteborg. Det meddelade digitaliseringsminsiter Peter Eriksson på en presskonferens. Det sker samtidigt som näringsminister Mikael Damberg förtydligar regeringens AI-mål.

– Det är en spännande dag för både Sverige och Göteborg. Vi presenterar nu en stor svensk kraftsamling inom AI. Det kommer att stärka svenska företag och svensk konkurrenskraft inom många områden, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Lejondrottningen och Trelleborg

Fem satsningar

Satsningen är formad för att komplettera såväl existerande, som planerade och framtida initiativ inom svenska satsningar på AI. Samarbetet är till för att bättre tillvarata, tillämpa och realisera nyttan med AI. Man vill från regeringens sida bland annat:

  • Skapa en dynamisk miljö i världsklass där tillgången till stora mängder unika och intressanta data kommer att locka till sig akademiska och industriella forskare samt forskningsinstitut
  • Utgöra en samlingspunkt inom tillämpade AI-relaterade projekt och generering av data för akademi, industri och offentlig verksamhet
  • Möjliggöra korsbefruktning av AI kunskap mellan olika tillämpningsområden
  • Utveckla metoder och infrastruktur för att, på ett kontrollerat och tillförlitligt sätt, hantera stora mängder data i syfte att effektivt träna AI algoritmer
  • Ha en hög internationell profil och koppla upp sig mot befintliga och planerade svenska AI-satsningar

Läs mer: Försäkringskassan satsar på AI

Arean kommer vara öppen för team från universitet, industri och offentlig sektor. De måste alla bedriva AI-relaterade forskningsaktiviteter eller innovationsaktiviteter inom något av områdena tekniska produkter och system, finans och företagsekonomi, livsvetenskap, hälsovård och medicin, statsförvaltning, juridik, humaniora (inklusive etik), och konst.

– Genom samverkan mellan akademi, företag och staten tar vi ett avgörande steg för att Sverige ska vara en internationell aktör och ett land som är attraktivt för de skarpaste hjärnorna att verka i, säger Peter Eriksson.

Färdriktning beslutad

Samtidigt som Peter Eriksson berättar om arenan på Lindholmen, har näringsminister Mikael Damberg beslutat om en ny färdriktning för Sverige när det kommer till AI.

Läs mer: Trelleborg prisas för sitt mod

– Regeringens mål är att Sverige ska vara ledande när det gäller att använda AI och nu pekar vi ut riktningen för det gemensamma arbete som behöver ske i Sverige för att dra nytta av tekniken för att bättre identifiera sjukdomar, minska vår energianvändning, effektivisera produktion och förkorta handläggningstider, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Som exempel nämns Trelleborgs kommun som infört arbete med AI, vilket har gjort att folk betydligt snabbare får den hjälp de behöver när de söker försörjningsstöd, samtidigt som kommunens medarbetare kan lägga mer fokus på sitt faktiska arbete.

16 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Emilia PiensohodigitFoto Lindholmen Science Park

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng