Inga försökskaniner
Från och med 2022 blir nationella proven digitala. Det innebär att proven är anonymiserade och förhoppningsvis mer likvärdiga. Trots att förändringen ska ske snart finns det ingen risk att eleverna hamnar mellan stolarna. Det menar Karin Hector-Stahre på Skolverket.
– Vi kommer ägna flera år nu, från 2018 till 2021, åt en försöksverksamhet. I den har vi 100 skolor som vi arbetar särskilt med för att se hur det ska lösas på bästa sätt, säger Karin Hector-Stahre, projektledare digitala nationella prov, Skolverket.
Läs mer: SKL:s plan för skolan
– Just den här försöksverksamheten ska ju hjälpa oss att se till att de första eleverna som gör proven skarpt inte blir försökskaniner. Sedan så kommer ju proven självklart att utvecklas med åren. Alla som arbetar med de här frågorna vet att förändringar sker väldigt fort, så att provet som lanseras för första gången 2022 kommer säkert att behöva ändras framöver flera gånger om.
Läs mer: Så kom världen till Jonslund
Varför ska de nationella proven vara digitala?
– Det är en del av moderniseringen av skolan, och den ökade digitaliseringen av samhället. Det kommer att medföra en del förändringar såsom att man själv som lärare inte rättar sina egna elevers prov utan det kommer ske digitalt av någon annan. Proven anonymiseras och genomförandet blir mer likvärdigt.
Läs mer: Edtechkartan tar greppet om skolan
Läs mer: Lanseringen Lika för lärare
Vad är de största utmaningarna med att göra proven digitala?
– Det är dels en utmaning att få till en teknisk lösning som fungerar för alla skolor, och dels att få alla 6000 skolor att befinna sig på en kompetensnivå och en digital mognad som möjliggör ett likvärdigt utförande.
Läs mer: Sveriges bästa skola
Läs mer om ämnet: