Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Edtechkartan tar greppet om skolan

jannie-jeppesen-960640.jpg

I den allt mer digitala skolvärlden har Swedish Edtech Industry skapat edtechkartan.se. Kartan ger en snabb koll på skolans digitala tjänster och produkter.

 Vi har skapat en översikt över det digitala ekosystemet för skolan och det är något som inte har funnits tidigare. Än så länge finns 36 verksamhetsprocesser på sajten men vi tror att siffran kan bli många fler framöver och utvecklingspotentialen är stor, säger Jannie Jeppesen, vd på Swedish Edtech Industry.

Läs mer: Inga försökskaniner

Swedish Edtech Industry är en branschorganisation som tillsammans med sina 70 medlemsorganisationer bildat Edtechkartan, en karta över skolans verksamhetsprocesser. I juni lanseras kartan skarpt men den finns redan nu tillgänglig i en betaversion på edtechkartan.se.

Läs mer: Sveriges bästa skola

Kartan är uppdelad i tre huvudområden: administration, huvudmannaprocesser och undervisning.

 Vi tror att det här kan hjälpa många, bland annat beslutsfattare på nationell nivå som exempelvis SKL och Skolverket. De kan till exempel se vilka som levererar vilka tjänster och under vilka processer. Detta tror vi kommer att bli ett bra underlag nu när den digitala strategin skall konkretiseras. Kartan hjälper till med att skapa en helhetsbild och hålla koll och den kommer att uppdateras kontinuerligt.

Läs mer: Så kom världen till Jonslund

Digitala nationella prov

Jannie Jeppesen är precis hemkommen från Sett-mässan i Kista, ett evenemang som i år slog besöksrekord och hon tidigare var med och drev. Där såg hon en utveckling som går hand i hand med utvecklingen av Edtechkartan, nämligen att allt fler aktörer inom skolan vill ha hjälp och råd med att hitta potentiella lösningar för sin verksamhet. De börjar känna en allt större press att hänga med.

Det finns en digital ångest på kommunerna och skolorna.

Jannie Jeppesen

 Ja, det känns som att vi behövs mer än någonsin just nu eftersom det verkar finnas en digital ångest på kommunerna och skolorna. Det kan förklaras med de digitala nationella skrivproven, programmering i skolplanerna och GDPR som snart införs. Det är mycket som ska på plats för många och är man inte på banan så är det nu hög tid att komma dit.

Läs mer: Lanseringen Lika för lärare

Med de digitala proven syftar Jannie Jeppesen på uppsatsdelarna av de nationella proven, som från i höst i både svenska och engelska ska genomföras digitalt för elever i årskurs 9 och gymnasiet.

Läs mer: Sveriges bästa skola

 Ska vi ha nationella prov så är det helt naturligt och självklart att de ska vara digitala. Vi borde effektivisera där det går och det känns fullt rimligt att eleverna får redovisa sina kunskaper i en miljö de till vardags arbetar i.

Läs mer: Spelifiering på bibblan

– Och något jag såg på Sett, till skillnad från tidigare år, var ett ökat fokus på de digitala proven. Där noterade jag också att leverantörerna av de digitala läromedlen har tagit ett jätteskutt i sin utveckling och har mycket spännande produkter. De är färdiga när det gäller de nya skrivelserna i kursplanerna som digital kompetens och programmering, vilket är ett bra stöd för lärarna och väl värt att lyfta, avslutar Jannie Jeppesen.

16 april 2018 Uppdaterad 17 september 2020 Reporter Fredrik Adolfsson it i skolan Foto Swedish Edtech Industry

Rekommenderad läsning

Edtech, Edtest, Lite Skolprylar Mot En Rosa Bakgrud

Swedish Edtech startar nytt forskningscentrum

24 maj 2021 digit

Swedish Edtech Industry startar tillsammans med Swedish Edtest ett samarbete med det brittiska forskningscentret Educate. Syftet är att skapa bättre förutsättningar för skolor att välja bra digitala verktyg.

Skola Tomt Klassrum

Skolverkets DNP-råd

3 feb 2021 digit

Om två år ska de nationella proven vara digitala, men det finns fortfarande stora utmaningar. Schrems II-domen påverkar hur personuppgifter ska hanteras och dessutom är det oklart om alla skolor har tillräckligt bra teknik.

Enköpingskylt På Enköping Järnvägsstation

Mot digitala nationella prov

22 okt 2020 it i skolan

Sankt Illianskolan i Enköping är en av testskolorna inför införandet av digitala nationella prov. Ett bra samarbete mellan kommunens it-avdelning och skolan är nyckeln till framgång. Det menar it-samordnare Stefan Weber.

Disketter Mot Gul Bakgrund

Skolans edtech-kris

10 jun 2020 it i skolan

Kommuner kommer att ha olika svårt att satsa på digitala skolverktyg efter coronapandemin, vilket i sin tur leder till en alltmer ojämlik skola. Det menar Jannie Jeppesen, vd Swedish Edtech Industry.

skor-ryggsack-960640.jpg

Listan för digital skola

17 mar 2020 it i skolan

Nu lanseras Skola online (covid-19) där lärare, elever och skolledare kan få en överblick över alla digitala läromedel och verktyg som är tillgängliga att använda gratis. 

hogstadie-skola.jpg
video
ett samarbete med cisco

Första skolan med SDA

10 feb 2020 digit

Karlskoga behöver ett nät som är enkelt att hantera och har hög säkerhet. Med Cisco SDA har kommunen en lösning som även klarar att växa med skolans utveckling.  

benen syns på tre barn som sitter på mur med dator.jpg

SKR kräver ersättning

31 jan 2020 it i skolan

Staten bör ersätta kommuner och privata aktörer för deras kostnader i samband med införandet av digitala nationella prov. Enligt SKR kommer annars investeringarna äta upp andra viktiga satsningar i skolan.

skolverket-nationellaprov.jpg

Skolverket om digitala prov

8 jan 2020 it i skolan

2022 ska de nationella proven vara digitala, vilket kommer att ge mer rättvisa resultat och på sikt minska lärarnas arbetsinsats. Men tiden är knapp och för att lyckas krävs ett tätt samarbete med landets 6 000 skolor. Det menar Mattias Larsson, CIO på Skolverket.

papper och papperspärmar på hög.jpg

Datorn rättar proven

28 nov 2019 it i skolan

De digitaliserade nationella proven ska så långt som möjligt rättas automatiskt av datorsystemet. På så sätt hoppas Skolverket och regeringen att lärarnas administrativa arbetsbelastning minskar.