Ett enkelt val för Boliden
Med en helt ny överblick av säkerhet, maskinernas nyttjandegrad och antal borrhål har användningen av Power BI på Boliden på bara några månader gått från utvärdering till en självklarhet.
– Säkerhet är ett prioriterat område inom Boliden och nu kan vi följa anmälda avvikelser, till exempel risken för att halka eller tillbud, på ett nytt sätt. Vi kan se hur de fördelar sig över dygnet och jämföra med tidigare perioder. Det har gett oss en helt annan visibilitet och verkligen bidragit till ett ännu bättre förebyggande arbete, säger Andreas Stenlund, it-chef på Bolidens affärsområde gruvor efter drygt fyra månader med Power BI.
Läs mer: Därför väljer Sandvikens skolor den gula knappen
I drygt nittio år har Boliden prospekterat, utvunnit och förädlat basmetaller som zink, koppar, nickel och bly samt ädelmetallerna guld, silver och platina. Med sex gruvområden i Sverige, Finland och på Irland har företaget länge skrapat på ytan efter ett lämpligt affärscase för att utvärdera Power BI. Valet föll på koppardagbrottet Aitik där lösningen erbjöd tydliga värden för verksamheten.
– Aitik använder många datakällor från många olika system. Det har inneburit mycket manuell hantering, från att föra in i statistik i Excel-ark till lösa lappar. För caset valde vi att gå vidare med fyra datakällor, hur många hål som borrats under dygnet, nyttjandegraden av truckar och lastare, klimat samt säkerhet, sammanfattar Andreas Stenlund.
Kort utvärdering
Copy-paste av data känns väldigt 1990-tal.
Andreas Stenlund, it-chef på Bolidens affärsområde gruvor
Utvärderingen startade i slutet av 2017 men resultaten är redan så goda att lösningen nu används på Sveriges största koppardagbrott tio mil norr om Polcirkeln.
– Vi börjar varje morgon med det vi kallar daglig styrning, en pulsmätning av verksamheten, för att se hur det går. Tidigare behövde vi ett antal skärmar, lappar med mera, med mera. Med Power BI får vi en helt annat annan överblick av datan och den visibiliteten är en stor fördel.
Uppkopplade gruvor
Boliden har gjort stora investeringar i gruvornas infrastruktur och Power BI är en naturlig förlängning av ett uppkopplat arbetssätt.
– I våra underjordsgruvor jobbar vi till exempel med uppkopplade maskiner och nu kommer vi kunna följa upp och jämföra nyttjandegraden på ett effektivare sätt. Men säkerheten är som sagt alltid prioriterad och vi märker ett stort tryck internt, alla vill ha samma lösning för avvikelserapportering som Aitik och vi kommer börja där för de andra sajterna.
Brytning dygnet runt
Aitik strax söder om Gällivare i Norrbotten är Sveriges största koppardagbrott. Här bryts dygnet runt malmfyndigheter av kopparkis innehållandes koppar, guld och silver.
Arbetet i Aitik sker med några av världens största maskiner. Bland dem finns bergtruckar som väger 570 ton med last, där bara hjulet är fyra meter i diameter och grävmaskiner som rymmer upp till 45 kubikmeter berg i skoporna. Maskinerna körs av nästan lika många kvinnor som män, vilket gör Aitik till en av världens mest jämställda gruvor.
Med närmare 700 anställda är Aitik den största privata arbetsgivaren i Gällivare kommun.
Källa: Boliden
Det är inte enbart den goda infrastrukturen som gör att Power BI är en tillgång för Boliden.
– Att göra en copy-paste av data känns väldigt 1990-tal. Nu slipper vi lägga tid på reaktiv data och kan lägga mer tid på att planera framåt och förbättra våra processer, helt enligt tankarna om lean production, avslutar Andreas Stenlund.
Läs mer om ämnet: