Därför väljer Sandvikens skolor den gula knappen

AdobeStock_108282998_2.jpg

Med Power BI har skolledarna i Sandvikens kommun fått en smart stig genom djungeln av statistik och listor. Nu är det lättare att ta fram rätt underlag för svåra diskussioner och beslut.

Måluppfyllelse, närvaro, betygsutveckling, könsskillnader, nationella prov och elevenkäter är bara några exempel på information, statistik och data som vardagen kretsar kring för skolledare, lärare och kommunens utbildningsansvariga.

– Power BI gör det inte enklare att dra slutsatser eller att fatta beslut, men gör det snabbare att se problem, utmaningar och möjligheter och kunna formulera frågor som leder till åtgärder och lösningar, säger Mick Hellgren, utvecklingsstrateg i Sandvikens kommun och sedan två år hängiven användare av Office 365 och ”den gula knappen” till Power BI.

Det började med att Mick Hellgren ställde frågan ”vilken är er största utmaning” när han träffade kommunens lärare och rektorer. Lite oväntat skulle frågan öppna ett nytt kapitel i hans yrkesliv.

Det är viktigt att kunna lyfta elefanten i rummet i känsliga frågor och jobba proaktivt, till exempel med skillnader i bedömningar.

Mick Hellgren, utvecklingsstrateg i Sandvikens kommun

– Till sist var det någon som sa ”men det ska ju DU veta”! Och jag började kolla måluppfyllelse, betyg och så vidare i Sandvikens kommun. Det var många Excelark och många papper och många sena nätter, men till slut fick jag ihop en sammanställning som var färgkodad och fin och jag var nöjd med resultatet. Tills jag någon tid senare fick tillfälle att testa Office 365.

Ett samlat wow

Av ren nyfikenhet hällde Mick Hellgren in sin mödosamt ihopsamlade statistik i Power BI. Statistik som tagit veckor att samla in, fanns nu enkelt tillgänglig på några minuter.

– När jag demonstrerade möjligheterna för kommunens skolledare och tjänstemän var reaktionen densamma – wow. Nu fick vi en grafisk funktion som visualiserar det som annars är osynligt eller svårtillgängligt i stora mängder underlag. Detta är ett intuitivt verktyg för tankar, diskussioner och nya insikter.

I dag är Power BI en del av vardagen för utbildningsförvaltningen och skolledarna i Sandvikens kommun. Mick Hellgren har stor respekt för den kraft som finns i viktig information.

– Det är ingen tvekan om att vi arbetar med svår och ibland känslig data och att det kan innebära viss oro. Men det är viktigt att kunna lyfta elefanten i rummet i känsliga frågor och jobba proaktivt, till exempel med skillnader i bedömningar.

Daglig kvalitetsutveckling

Förutom möjligheterna att sammanställa, presentera och analysera viktig information på såväl klass- som skolnivå erbjuder Power BI verktyg för kvalitetsutveckling.

– Jag ser framför mig hur eleverna med hjälp av sina smartphones och en qr-kod vid klassrumsdörren avslutar en dag eller en lärande aktivitet med att svara på några frågor om hur de tillgodogjort sig undervisningen. Då kan läraren få daglig feedback som hjälp för sin planering och undervisning.

17 maj 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Anne Hammarskjöldit i skolanFoto AdobeStock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng