Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

När hjärtat slår för AI

kvinna-efter-joggingpass.jpg

När maskininlärning mest var för forskare och e-hälsa en vit fläck på kartan bestämde sig två unga bröder för att skapa en AI-lösning som förebygger hjärtproblem. Idag är Heartstrings på väg ut på en internationell marknad.

allen-mohammadi-med-anders-wall.jpg

Ali Allen Mohammadi tilldelades 2016 Anders Walls stipendium Årets Uppsalastudent på
100 000 kronor.

Bröderna Mohammadi har valt sitt företagsnamn efter ett snabbt och modigt sagoväsen, men i deras fall är det nog så att verkligheten vida överträffar dikten.

– Vårt mål är att skapa innovation som förbättrar livet för människor, skapar tillväxt, fler arbetstillfällen och bättre vård, säger Max Mohammadi på medtech-företaget Hippogriff, hästgrip, några veckor efter att han utsetts till Årets studentföretagare, en del av den internationella Global Student Entrepreneur Awards, GSEA.

Läs mer: Prisad AI-lösning

Max Mohammadi och Allen Ali Mohammadi har vunnit flera svenska och internationella utmärkelser. Som entreprenörer har bröderna redan från sin första affärsidé haft som ambition att göra livet bättre för andra. Då i form av roligare och mer motiverande matteundervisning.

– Jag var 16 och Allen var 12 och vi frågade oss vad våra kompisar tyckte var kul och kunde öka intresset för matte. Svaret blev att spela, så vi utvecklade flera spel och en övningsbok och anställde 30 klasskompisar som fungerade som handledare. Efter två år fick vi erbjudandet att sälja verksamheten. Vi hade varit så inställda på att hitta bra lösningar att först då började vi se på det vi gjort som ett företag, berättar Max Mohammadi som idag är 32, civilingenjör från KTH och bland annat utbildad inom medicinteknik och biobusiness på Stanforduniversitetet.

Före sin tid

För sex år sedan inträffade en familjetragedi när brödernas mormor oväntat dog av en hjärtinfarkt under ett födelsedagsfirande. En sorg som också blev startskottet för det som idag är Heartstrings, en mätare som över tid ska hjälpa användaren undvika hjärtproblem. Idag orsakar hjärt-kärlsjukdom 45 procent av alla dödsfall i Europa och är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och i hela världen.

Max och Allen2.jpg

Max Mohammadi (tv) och Allen Ali Mohammadi är entreprenörer och innovatörer med mål att göra livet bättre för andra.

Mätaren hålls regelbundet mot hjärtat i 30 sekunder och dess sensorer registrerar bland annat EKG, mäter blodtryck, blodets syremättnad och kroppstemperatur. Datan sänds till molnet, analyseras och resultatet skickas till användarens smartphone eller läkare. Analysen bygger på maskininlärning av såväl medicinsk information som stora demografiska databaser.

När bröderna Mohammadi 2012 började diskutera preventiv diagnostik av hjärtsjukdom förekom AI och maskininlärning mest i olika forskarrapporter och begreppet e-hälsa användes knappt.

– Innovation handlar delvis om att vara före sin tid. Det är som med vårt första bolag - 5-10 år senare blev gamification ett begrepp. När vi började arbetet med Heartstrings läste vi all forskning som fanns och gjorde omfattande efterforskningar. Vi insåg ganska snart att vi rörde oss inom ett område som kräver mycket interdisciplinärt tänk och möten mellan läkarvetenskapen och datateknik. Det har också hjälpt oss i vårt val av utbildning och att över tid utveckla samarbeten med viktiga rådgivare.

AI i verkligheten

Max Mohammadi konstaterar att mycket har hänt och idag finns det mer kraftfulla datorer som kan analysera data från hälso- och sjukvården. Men då var den stora frågan hur de med ett akademiskt förhållningssätt skulle kunna omsätta idén om AI till en fysisk lösning.

– Vi visste att vi behövde få med en kardiolog i arbetet och fick kontakt med en professor och via henne med läkarstuderande som gav oss input om vilka data vi behövde för att kliniskt mäta de medicinska variabler som vi ville ha. Därefter följde vi en forskningsmetodik för att utföra kliniska studier tillsammans med hjälp av fyra läkare i vårt team och flera andra forskare.

Den första algoritmen testades på 330 människor med bra resultat. Nästa steg var att göra en mindre klinisk prövning med en egen databas. Men det är en stor investering och än en gång fick bröderna Mohammadi leta efter en egen lösning.

– Vi valde en bootstrappinglösning med en studie under ledning av en forskare som gillade vår vision. Denna gång testade vi mot drygt 300 personer och fick bra resultat som vi följde upp på olika sätt.

Mer än summan av delarna

Efter det följde en klinisk prövning med 400 patienter. Idag vilar Heartstrings på starka vetenskapliga grunder och ska lanseras i flera länder. Dock återstår några utmaningar.

–Vårdorganisationen i de flesta länder är decentraliserad. Ett bra exempel är det tunga journalsystemet i Sverige. I nuläget kommer vi därför att gå fram med en gadget som samlar data och ger kvalitativ feedback till användaren, där målgruppen är främst personer 40 plus som också är riskgruppen för hjärtsjukdom. Den lösning vi erbjuder nu hjälper dem med rätt information och tips om det är dags att söka läkare.

Det är med andra ord en strategiskt spännande tid för innovatörerna bakom Heartstrings. Max Mohammadi ser att tre av fyra framgångsfaktorer är på plats.

– Vi har fantastiska rådgivare, mentorer och styrelsemedlemmar och vi vet att vi gör rätt sak och att Sverige rätt plats. Nu avvaktar vi bara rätt tid för lanseringen och vi tänker inte stressa fram något.

Hur är det att samarbeta med sin bror?

– Vi har alltid varit vänner nästan mer än vi är bröder. Vi är ett plus ett blir tre, där vi delar visionen. Utvecklingen av Heartstrings har varit som ett pågående spel där vi varje dag börjat på den svåraste nivån. Det har varit omtumlande, utmanande och vi hade inte kommit så långt som vi gjort utan varandra. Jag tror att mormor varit stolt över oss.

Hippogriff utvecklar för närvarande fler AI-baserade e-hälsolösningar för senare lansering med visionen att rädda en miljon liv om året.

9 februari 2018 Uppdaterad 4 april 2018 Reporter anne hammarskjöld it i vården Foto adobestock

Rekommenderad läsning

flicka-leker-hos-tandlakaren.jpg

AI för bättre hälsa

5 jun 2018 it i vården

Tidigare upptäckt av pigmentförändringar som kan minska dödligheten i hudcancer, förbättrad diagnosticering av mental hälsa och automatisk klassificering av röntgenbilder i tandvården. Det är några projekt som Vinnova nu finansierar i en satsning på AI för bättre hälsa.

Max_Vinner_VM-redigerad_2.jpg

VM-brons till Sverige

20 apr 2018 it i vården

Max Mohammadi, Årets Studentföretagare i Sverige 2018, blev utnämnd till en av de tre mest lovande unga entreprenörerna globalt och vann brons i världens största entreprenörskapstävling för unga företagare, Global Student Entrepreneur Awards, GSEA.

tva-glada-pensionarer-pa-utflykt.jpg

AR ger frihet för demenssjuka

12 apr 2018 it i vården

Idag lever 47 miljoner människor med en demenssjukdom och den siffran kommer uppskattningsvis nästan tredubblas till år 2050. Med navigationsappen MemoAR vill fyra KTH-studenter göra världen mer tillgänglig för en grupp som annars riskerar att isolera sig.

segerpokal-i-luften-med-gladje.jpg

EU hedrar svensk medtech

22 mar 2018 it i vården

När EU nominerar årets viktigaste personer finns bröderna Mohammadi med medtechföretaget Hippogriff med på den prestigefyllda listan.

kol-projektet-960640.jpg

Lagen stoppar KOL-vård

15 feb 2018 it i vården

I KOL-projektet har personer som lever med sjukdomen fått vård på distans. Nu vill Michael Peolsson, projektledare på RISE, att vårdformen ska börja användas över hela landet men då krävs en lagändring.

två robothänder håller ett upplåst rött hjärta i sina händer.jpg

Prisad AI-lösning

22 jan 2018 it i vården

Innovatörerna bakom Heartstrings prisas som Årets studentföretagare 2018. Max M och Ali Mohammedi hoppas att lösningen ska kunna rädda en miljon liv om året.

KragicDanica_robot_2.jpg

Danica Kragic: Robotar gör oss mänskliga

30 okt 2017 ledarskap

För Danica Kragic på KTH är robotar och AI förutsättningen för bättre vård, bättre utbildning och ett bättre samhälle. Helt enkelt för att robotar ger oss mer tid med andra människor. Men för att komma dit behöver robotar både lära sig diska och läsa manualer.

Skumhjärta Mot Ljusblå Bakgrund

ML mot långtidscovid

23 mar 2021 digit

För de som drabbas av långtidscovid kan det bli svårt att återgå till ett normalt liv. Nu vill forskare vid Karolinska Institutet och KTH:s MedTechLabs lösa sjukdomens gåta med matematiska beräkningar och maskininlärningsalgoritmer.

Buss Iot 960640

Sensorer mäter luft

22 okt 2020 digit

Nu mäts Stockholms luftkvalitet med en sensor sittandes på en buss i stadstrafiken. I projektet deltar bland annat Stockholms stad, KTH och MIT.