Så träffar du AI-eliten

tre-industrirobotar-packar-plockar.jpg

När ABB, Ericsson, Astra Zeneca och andra ledande företag diskuterade industrins möjligheter kring AI stod affärsmodeller och forskningens betydelse högt på agendan. Industrins dag var den första i en serie om fem som ordnas av WASP AI, Wallenberg Autonomous Systems and Software Program.

– Det är inte ofta man har nationella möten där så många representanter från industri och akademi träffas och får tid att diskutera forskning och utveckling och det var roligt att se att så många var där. Eftersom många både utvecklar och nyttjar olika tekniker inom AI vill vi skaffa oss en uppfattning om vilka tekniker företag jobbar med, vilka utmaningar de har samt identifiera områden där akademin och företag kan samarbeta på bästa möjliga sätt, säger professor Danica Kragic Jensfelt på KTH som leder WASP AI.

Läs mer: Robotar gör oss mänskliga

Tillsammans med docent Fredrik Heintz, Linköpings universitet, och Daniel Gillblad, chef för AI-forskning vid RISE SICS, ansvarar hon även för fem konferensdagar som äger rum i Stockholm under våren. Dagarna är en del av den satsning på en miljard kronor som Knut och Alice Wallenberg Stiftelse under slutet av förra året tillkännagav för forskning inom AI inom ramen för WASP.

Läs mer: ABB automatiserar i molnet

Tätare samarbete

Under Industrins dag om AI den 12 februari presenterade företag som IBM och LKAB sina tillämpningar inom AI, och universiteten berättade om AI-forskning som berör industrins utveckling.

– Vi såg igår att olika företag har kommit olika långt och vi hoppas att presentationerna från den akademiska sektorn också har visat vilka metoder som olika lärosäten jobbar med. Det finns behov och intresse från både företag och akademin att utarbeta tätare samarbeten, säger Danica Kragic Jensfelt.

5 dagar om AI i Sverige

12 februari, Industrin och AI

27 februari, Underhållning, lärande och AI

13 mars, Hälsa och AI

27 mars, Finans och AI

11 april, Samhälle, miljö och AI

Mer information finns på wasp.sweden.org/ai

Vilka utmaningar förenar industri respektive akademi?

– För industrin handlar det till exempel mycket om att börja använda AI-teknologin och att se över affärsmodeller och liknande. Akademin diskuterade huruvida vi har en kritisk massa - alltså tillräckligt många forskare som kan undervisa och forska inom AI samt samarbeta med industrin. Inom WASP kommer vi att rekrytera internationellt men vi vill gärna se att det också finns fler som utbilda inom dessa ämnen - och tidigt. Så fler utbildningsplatser på universiteten vore något som regering och beslutsfattare kan hjälpa oss med. 

Vad kan deltagarna se fram mot under nästa konferens?

– Då är temat Underhållning, lärande och AI. Jag hoppas att mycket kommer att handla om hur vi bygger bättre simulatorer och varför man behöver kunna matte och fysik för att kunna göra det. Och jag tror att spelindustrin kommer ha roliga presentationer.

13 februari 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng