Robot styr försörjningsstöd i Trelleborg

Trelleborgs kommun 960640.jpg

Eleonore Schlyter, enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen, Trelleborgs kommun.

I Trelleborgs kommun sköter inte längre handläggare de arbetssökandes ansökningar om försörjningsstöd, det gör istället en robot. Det nya initativet har lett till bättre medborgarservice och att de anställda på kommunen istället kan fokusera på att få folk i arbete.

 Det skapar en bättre arbetsmiljö då de anställda får möjlighet att fokusera på rätt saker och det minskar risken för felkällor, eftersom roboten aldrig gör fel, säger Eleonore Schlyter, enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen, Trelleborgs kommun.

Efter påsk började roboten, som kallas RPA, användas skarpt och redan nu har många fördelar märkts, enligt kommunen.

 Roboten kan handlägga ett ärende på en minut, vilket är betydligt snabbare än en fysisk handläggare. Efter införandet garanteras ett svar på ansökan inom 24 timmar. 

Slut på begränsade telefontider

Rent praktiskt går det vid en handläggning till så att roboten loggar in i systemet, läser av ansökan, flyttar över uppgifterna, gör en beräkning, gör kontroller gentemot SSBTEK (digital tjänst för ekonomiskt bistånd) och jämför med föregående månads ansökan. När en beräkning är sparad och ett beslut är fattat skickas sedan ett sms eller mail till den arbetssökande så hen blir varse om att handläggningen är gjord. Något som fortfarande sköts av en fysisk person är dock det första mötet för en arbetssökande, men efter det tar roboten över.

 Hösten 2013 fick 80 procent av de som ansökte om löpande försörjningsstöd beslut inom åtta dagar, men det kunde ta 2-3 veckor för ett beslut på en nyansökan. Vi var då organiserade som en traditionell socialtjänst med öppen mottagning men väldigt begränsade telefontider. 

Under våren 2014 påbörjades sedan förändringsarbetet för att effektivisera handläggningen och den första september 2015 infördes en digital ansökan för försörjningsstöd. Den gör att nu kan ärenden hanteras dygnet runt, en tjänst som drygt 75 procent av de arbetssökande använder. Nästa steg i utvecklingen var att programmera en robot.

 Och implementeringen gick fort. Roboten tog faktiskt bara två veckor att programmera in, men där var det viktigt att vi från början hade koll på processerna, annars hade det kunnat ta betydligt längre tid. Vi har egentligen bara positiva saker att säga om den nya robotkollegan.

12 juli 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng