Shoppa med ett chip eller ögonen

eyes_960x640.jpg

För konsumenterna innebär mobila betallösningar ett enklare vardagsliv, handlarna får i sin tur möjlighet att knyta kunderna till sig.

Idag går det fint att betala med mobilen i kortmaskiner. Därifrån är steget inte långt till att handla med klockan, ett chip i kroppen eller biometriskt.

Vårt sätt att betala förändras hela tiden och det som tidigare setts som science fiction blir nu lösningar som underlättar vardagen. Som exempel kan nämnas att det inför sommar-OS i Tokyo 2020 har dragits igång en satsning på att besökare ska kunna identifiera sig och betala med hjälp av fingeravtryck.

– Marknaden söker kontinuerligt nya betalningsmetoder och det som testas i Japan är helt klart spännande, men det ligger några år bort innan det blir mainstream. Just nu har ett genombrott skett här hemma vad gäller mobila betalningar och det ser jag som startskottet för kapplöpningen om den digitala plånboken, säger Morgan Sellén, försäljningschef på Verifone, en leverantörerna inom betallösningar,

Mobiltelefonen är ett verktyg de allra flesta i dag bär med sig och då är det naturligt att våra betalkort kompletteras med appar. Enligt Morgan Sellén drivs utvecklingen framåt av ett förändrat konsumentbeteende.

Morgan.jpg

Morgan Sellén, försäljningschef på Verifone.

– Mobilteknologin har kommit långt, i dag har vi både rätt hårdvara och mjukvara. Nu finns också en mognad hos konsumenterna, vi förväntar oss att detta ska finnas i mobilen. Parallellt med detta har handeln hängt med i teknikutvecklingen.

För konsumenterna innebär de mobila betallösningarna ett enklare vardagsliv, förklarar Morgan Sellén. Och handlarna får i sin tur möjlighet att knyta kunderna till sig.

– För konsumenterna innebär det att kvitton, och även framöver att lojalitetsappar, integrera i de digitala plånböckerna.

Vilka hot ser du med den här utvecklingen?

– Det finns en risk med att det blir många olika standarder och det blir en utmaning att upprätthålla en infrastruktur. Det gäller också att se till att det inte blir dyrare för handlarna, genom att undvika att bygga parallella strukturer. Sedan finns det alltid en säkerhetsrisk med ny teknik, det gäller att säkerställa att betalningarna sker under ordnade former och därför är det självklart att hela tiden testa säkerheten.

Nu flyttar betalkorten in i mobilen. Vad kommer härnäst?

– Jag tror att nästa steg är att betala med klockan, men då följer vi samma resa som den mobila utvecklingen gör. På lite sikt kanske du har ett chip inopererat i huden, eller en ring på fingret som är avsändare. Det är också möjligt att det går att läsa av vem man är biometriskt, alltså via dna, fingeravtrycks- eller ögonavläsning. Men det innebär stora utmaningar, exempelvis så kan ju en mobiltelefon lagra information, men mitt dna vet ju inte om jag har ett Visa-kort - så den informationen måste lagras någon annanstans.

20 april 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Daniel RetzDigit

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning

Stäng