Träffa din läkare från solstolen

AdobeStock_53015351_960x640.jpg

Behöver du träffa din läkare fastän du för tillfället jobbar utomlands? Vill du bara slippa ta ledigt en hel dag för vårdbesöket? Snart är det inga problem. På Karolinska universitetssjukhuset har man infört en videolösning för besök i öppenvården, något som sparar tid för framför allt patienter.

Har du en dator eller en surfplatta hemma? Då har du förmodligen allt som krävs för att möta din läkare i hemmet istället för att behöva ta ledigt för att ta dig till sjukhuset. Karolinska universitetssjukhuset har tagit fram en teknisk lösning för enklare möten som inte ställer högre krav på din utrustning än att den håller rimlig konsumentnivå.

– Vi har två olika videolösningar där den ena, Jabber, kräver att man laddar ner och installerar en app men å andra sidan kan det vara enklare när det är flera möten med samma patient som ska genomföras. Den andra, WebEx, är en webbaserad lösning som genererar en länk till ett mötesrum som skickas till patienten vilket passar bra för enstaka möten, säger Kristina Groth, ansvarig för telemedicinsk utveckling på Karolinska universitetssjukhuset.

Videomöten ska inte ses som ett komplement utan som en helt egen form av besök.

Kristina Groth, ansvarig för telemedicinsk utveckling, Karolinska universitetssjukhuset

Från årsskiftet fram till och med april hade över 250 besök registrerats och det är framför allt inom logopedin och överviktscentrum videobesök har slagit igenom eftersom de förutsätter kontinuerliga möten och behandlingar.

– Istället för att ha möte på en timme en gång i månaden kan man på överviktscentrum träffa patienten en kvart varje vecka eftersom det inte kräver transporttid, och den här typen av behandlande flöden lämpar sig väl för detta då kontinuiteten är viktig. Videobesök ska alltså inte bara ses som ett komplement till andra möten utan som en egen form.

Ett val, inte ett tvång

Kristina Groth betonar att det handlar om ett val där patienten erbjuds möjligheten att göra videobesök men att det inte är något krav och att samtycket måste dokumenteras.

– Det ska inte ses som någon nätdoktor där man bara träffar läkaren via nätet, och det är också behandlaren som avgör om videobesök är en lämplig form. För patienter som är utomlands kanske det är enda möjligheten till kontakt med sin läkare.

Även om tekniken då och då strular med hackigt ljud och pixlig bild som följd är både patienter och behandlande personal positiva. I grund och botten menar Kristina Groth att tekniken i sig ligger på en acceptabel nivå men att man behöver produkter som kan erbjuda en funktionalitet och säkerhet anpassad för vården.

– Det finns nog en del som uppfattar vården som lite krångliga att jobba mot men vi har krav på oss som vi måste förhålla oss till. Det handlar bland annat om informationssäkerhet och patientsekretess. Vi kan inte bara lägga allting i molnet utan att titta på hur lösningen ser ut och var data lagras. Jag tycker ändå att det går åt rätt håll. För tre år sedan fick vi inte ha mobila plattformar som surfplattor men det får vi idag.

Balans mellan olika säkerheter

Både Jabber och WebEx är krypterade system med inspelningsfunktioner avaktiverade och har gått igenom säkerhetskraven, krav som ibland har varit lite för höga tycker Kristina Groth. Där handlar det om att hitta en balans mellan den tekniska sidan och kravställarna.

– Ibland borde patientsäkerheten gå före informationssäkerheten. Ta exemplet med en neuroradiolog som går jour och inte befinner sig på plats, och som har behov av att själv se röntgenbilder för att kunna göra en korrekt bedömning på distans istället för att bara prata i telefon med en person som tittar på bilderna eftersom det kan leda till en felaktig bedömning. Där är frågan om inte patientsäkerheten är viktigare än att om systemen är hundraprocentigt säkra för det är inga system. Vi måste komma överens om var vi ska lägga ribban och en sådan dialog har vi idag med våra säkerhetsexperter.

1 juni 2016Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel GuerrerodigitFoto Adobe Stock

Voisters nyhetsbrev

Rekommenderad läsning