Voister förklarar

Vad är AI och hur fungerar artificiell intelligens?

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Därom tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.

Definitionen av AI förändras faktiskt hela tiden i takt med att våra maskiner blir allt smartare och vad som tidigare bedömdes kräva artificiell intelligens för att lösa blir standardiserade lösningar. Ett exempel på det är optisk karaktärsigenkänning, att kunna känna igen text i bilder. Idag är det ingen som räknar det som artificiell intelligens även om det ofta ingår som en del av artificiell intelligens. Den generella beskrivningen brukar innefatta kognitiva funktioner som att lära sig eller lösa problem, funktioner som ofta tillskrivs mänskligt intellekt. Till en ”äkta” AI räknas en generell intelligens med förmåga att vara kreativ, lösa problem, lära sig och att resonera – alltså en slags maskinell variant av en mänsklig hjärna.

Varför forskar vi på det?

Det finns många olika typer av artificiell intelligens och dess tillämpningar. Inom exempelvis robotiken skulle artificiell intelligens kunna innebära självständigt arbetande robotar i miljöer där vi har svårt att vistas. Artificiell intelligens skulle också kunna hjälpa oss att bearbeta enorma mängder data för att dra slutsatser som vi annars skulle behöva åratal för att göra själva. Självkörande bilar är en applikation som kräver snabba beslut i situationer som kanske skulle vara omöjliga för oss att förstå.

Vilka är riskerna?

Många har uttryckt en oro över att intelligenta maskiner kan komma att innebära slutet för mänskligheten. Om forskarna knäcker nöten och skapar en generell superintelligens finns det inget som hindrar den från att utvecklas i en hastighet långt högre än vi, biologiska varelser och att den därefter anser sig vara långt bortom mänsklig etik och moral, menar skeptikerna. Personer som Stephen Hawking, Bill Gates och Elon Musk har alla uttryckt oro över den potentiella utvecklingen.

Hur långt har vi kommit?

Ja, än så länge är det ingen risk att vi blir utslagna av en superdator med onda intentioner. Delar av artificiell intelligens används i allt från avancerad dataanalys till tv-spel men den generella intelligensen som fungerar lika anpassningsbart som en mänsklig hjärna lyser med sin frånvaro. Visserligen har AI som Deep Mind slagit mänsklighetens bästa i spel som schack och Go men det kräver att någon tränar den. Än så länge finns ingen AI som klarar att ta bilen till schackturneringen, spela några matcher för att sedan köra hem och diskutera livets mening med en kompis över ett glas vin.

5 december 2017Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Miguel GuerreroVoister förklararFoto Adobestock, Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng