Zuckerberg stödjer KTH
KTH och Scilifelab har fått ett forskningsanslag från stiftelsen Chan Zuckerberg Initiative som grundats av Facebooks Mark Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan.
Chan Zuckerberg Initiative har som mål att bota alla mänskliga sjukdomar inom 100 år. Anslaget är en viktig pusselbit som ska gå till att integrera ny sekvenseringsteknik med befintlig inom ramen för Human Protein Atlas-projektet.
Forskarna kommer att börja med att studera bukspottkörtel och hjärta. Vid en förlängning kan man sedan fortsätta med människans övriga organ och vävnader. Det gemensamma målet för forskningen för de involverade parterna är nämligen att nå bortom de i dag runt 300 kända celltyperna och börja kartlägga de andra 2 700 cellerna som forskare uppskattar finns.
– Vi ska arbeta med att integrera nya tekniker som så kallad single-cell RNA-sekvensering och high multiplex imaging technologies till den spatiala data som redan finns i Human Protein Atlas. Detta med hopp om att vi kan dra bättre slutsatser om hur människans celler är uppbyggda och skapa en mer informativ proteinatlas, berättar Emma Lundberg, docent vid KTH och ansvarig för High Content Microscopy-anläggningen vid Scilifelab i Stockholm.
Tror du på Chan Zuckerberg Initiatives mål om att bota alla sjukdomar inom 100 år?
– Jag vill gärna tro på det. Man ska satsa högt. Når man bara bråkdelen av det uppsatta målet har man hjälpt väldigt många människor, säger Emma Lundberg.