Svenskar skapar unika nanotrådar
Halmstadforskare har lyckats konstruera en ny typ av nanotrådar som i förlängningen kan leda till energieffektivare och billigare solenergi.
Foto: Ida Fridvall
– Vi har lyckats skapa högkvalitativa skiktstrukturer på nanonivå. Skikten består av två olika material med olika optiska egenskaper, vilket är en stor utmaning eftersom materialen egentligen inte passar ihop. Det är lite som att försöka sätta samman lego- med duploklossar, säger Håkan Pettersson, professor i fysik vid Högskolan i Halmstad, och en av forskarna bakom studien som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nano Letters.
Forskarna har skapat tunna, tunna skikt med olika storlekar av nanotrådar ien så kallad sandwichstruktur: de har växt, atom för atom, ovanpå varandra i olika lager till dess att ett material har kommit fram som man kan se och ta på med blotta ögat. Att trådarna är så tunna gör att spänningarna minskar och risken för sprickor och andra materialfel undviks.
Trådarnas struktur gör att man kan bygga upp dem till att bli betydligt mer sofistikerade fotodetektorer som både är ljuskänsligare och fungerar över ett bredare ljusspektrum.
– Nanotrådar med denna heterogena sandwichstruktur gör det möjligt att kombinera material med helt olika egenskaper. Genom att välja rätt materialkombinationer kan vi skräddarsy nanotrådar för olika användningsområden. Vårt fokus i detta forskningsprojekt har varit att utveckla optiska nanotrådar för fotodetektorer. Dessutom möjliggör nanotrådarnas lilla diameter att man kan växa dem i princip direkt på en kiselplatta, vilket öppnar för en ny typ av integrerad optoelektronik, säger Håkan Pettersson.
Källa: Högskolan i Halmstad